Färre låtar i Melodifestivalen – fler i finalen

Publicerad 2014-09-22

SVT presenterade nya reglerna i schlagern

Färre bidrag men fler låtar i finalen.

Det är några av nyheterna inför nästa års Melodifestival.

– Programmet har verkat för hårt drivet och kyligt tidigare, säger Christer Björkman, exekutiv producent för Melodifestivalen, under en presskonferens.

Nöjesbladets Markus Larsson kommenterade presskonferensen från Aftonbladets tv-studio.

Saknar du Melodifestivalen?

Håll ut – det är snart bara fyra månader kvar tills schlagern drar igång igen.

I dag presenterade SVT och Christer Björkman årets nyheter i musiktävlingen.

Aftonbladet har tidigare avslöjat en av förändringarna inför Melodifestivalen 2015.

– I stället för åtta låtar per deltävling ska det vara, håll i dig nu, sju, säger Markus Larsson, Nöjesbladets Melodifestivalexpert.

Christer Björkman, exekutiv producent för Melodifestivalen, berättar om varför bidragen ska bli färre i deltävlingarna:

– Det här är ett resultat av en stor undersökning vi har gjort. Man tycker att programmet är väldigt hårt drivet, att det verkar bandat. Det är på grund av vår ambition att vara perfekta – det kan lätt verka lite kyligt. Vi började titta på hur man kunde skapa mer luft i programmet för att kunna reagera på publikens reaktioner och hinna presentera artisterna. Även programledarna ska få mer tid i sändningen för att kommunicera och interagera med publik och tittare, säger han.

Tanken är att kunna presentera artisterna på ett bättre sätt, eftersom att många är okända sedan tidigare. Genom att ta bort ett bidrag kan man enligt Christer Björkman lösgöra ungefär fem minuter.

– Det är svårt att ta in sådana otroliga nyheter: sju bidrag i stället för åtta. De tänker ju rätt med att dra ner till sju bidrag och göra det mer fartfyllt och luftigt. Det kan ge en större chans att hålla högre lägstanivå på artisterna, säger Markus Larsson om förändringen.

Fler låtar i finalen

Enligt SVT ska nästa års final ha fler låtar än i vanliga fall: tolv bidrag i stället för tio. Detta eftersom att Andra chansen kommer att se annorlunda ut. De bidrag som hamnat på tredje och fjärde plats i deltävlingarna kommer mötas i fyra dueller. Därefter kommer vinnarna i dessa att gå vidare till finalen.

– Vi försöker att göra så lite upprepning som möjligt, eftersom att man redan har hört låtarna. Det kommer att bli fyra raka dueller. Varje akt innebär att vi får en vinnare som vi sedan kommer att se veckan efter i finalen. Det blir alltså lite, lite mer låtar i finalen, säger Christer Björkman.

Inför röstningstak

Nytt för året kommer också att vara att det blir ett tak i röstningen: max 20 röster per telefon och bidrag. Detta efter röstningsskandalen i årets tävling.

– En ny grej vi har infört, det är väl ingen som har glömt att vi hade röstningsbesvär förra året, är att vi har gjort så att vi har samma regler som i Eurovision Song Contest, det vill säga ett tak på hur många gånger man får rösta. Det visar sig när vi har tittat på det statistiskt att ytterst få röstar fler än 20 gånger i alla fall, så det kommer inte direkt att påverka röstningsintensiteten.

Markus Larsson anser att röstningstaket borde ha införts för länge sedan.

– Det är en del bra grejer och en del märkliga de presenterar. De drar ner antalet bidrag och så blir det fler i finalen. Det som folk pratat om och som tidigare har skadat tävlingens trovärdighet är röstningen. Något de borde ha gjort för länge sedan är att lägga ett tak på rösterna. Nu är tjugo röster per bidrag ganska mycket ändå, men det ska väl dras in pengar till olika verksamheter, säger Markus Larsson.

Programledarna redan klara

Christel Tholse Willers är ny chef för Melodifestivalen.

– Anledningen till att vi gör om tävlingen – vi behöver egentligen inte en speciell anledning – men vårt uppdrag är att hela tiden skruva och förändra. Sedan är det klart att vi tittar lite extra på det, eftersom att finalen hade ett tapp förra året, säger hon.

Hur tänker ni med programledarna?

– Vi vill förnya oss och optimera värdskapet. Vi tänker att det är tittarens guide i tävlingen. Att man ska kunna skapa en relation med gänget i soffan och givetvis kunna ta en stor publik.

Christel Tholse Willers berättar att programledarna redan är klara.

– Mer än så vill jag inte säga.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln