Geniet blev en tragisk vinnare

Legendarisk vm-duell Boris Spasskij och Bobby Fischer möttes i en omtalad VM-match i bäst av 24 partier i Reykjavik 1972. Underbarnet Fischer vann över den sovjetiske världsmästaren men fråntogs senare titeln eftersom han vägrade att försvara den.

”Bobby Fischer against the world” - en av tidernas coolaste och mest fascinerande dokumentärfilmer. Se den!

Snart spelar Tobey ”Spindelmannen” Maguire det svårt plågade schackgeniet i den lysande Hollywoodfilmen ”Pawn sacrifice”. Se den också!

Bara den som aldrig ens har sett ett schackbräde behöver spoilervarning här.

Historien om Bobby Fischer slutar med ett världsberömt, sorgligt sammanbrott. ”Kung Lear” av William Shake­speare är en trevlig komedi jämfört med den sanna tragedin omhur schackvärldens Leonardo Da Vinci gick sönder.

Det stora geniet blev vad en lekman kal­lar galen. Han blev aldrig diagnostiserad men många experter har spekulerat i paranoid schizofreni eller Aspergers eller en kombination av bägge.

- Schack var en plats där han var trygg. Frågan är, gjorde schack hans mentala hälsa sämre, eller höll den det oundvikliga borta? sa Tobey Maguire till LA Times nyligen apropå ”Pawn sacrifice” (”Bondeoffer”) som går upp på svenska biografer den 2 oktober.

Ingen kommer att kunna svara på det, filmen har heller inga svar. Bobby Fischer kommer fortsätta att vara en av världens största gåtor.

Men den 3 september 1972 ägde han världen. Mitt under det bottenfrusna kalla kriget kom en enkel kille, och underbarn, från Brooklyn, New York, och vann VM-titeln från den oslagbare sovjetiske världsmästaren Boris Spasskij i en legendarisk VM-match i bäst av 24 partier i Reykjavik som fick hela världen att gå i spinn över ett litet bräde.

Schack blev symbol för en storpolitisk kamp mellan det onda och det goda - och det goda vann. Åtminstone för alla som föredrar demokrati före diktatur.

Egentligen avgjordes matchen redan i det episka sjätte partiet då Fischer högst oväntat öppnade med C4 och när processen var över applåderade självaste Spasskij (i filmen spelad av Liev Schreiber). Han insåg att han utsatts för en klassiker - en av världens vackraste och mest berömda schacksegrar.

Efter VM-vinsten sågs egentligen Fischer aldrig till. Han fråntogs titeln eftersom han vägrade försvara den och blev en levande legend. Det excentriska, tokiga geniet. När han hördes av var det med antisemitiska utfall, helskägg och en ”returmatch” mot Spasskij i Jugoslavien, som stod under FN-sanktioner, 1992. Fischer dog i exil på Island 2008 av njursvikt.

Det finns ett uttryck som heter ”vackra förlorare”, Fischer representerar den totala motsatsen. En tragisk vinnare. I Hollywoodfilmen läggs mycket vikt vid det kalla kriget, hela USA:s kommunistiska paranoia som får gestaltas av Fischers ständiga rädsla för att vara avlyssnad av KGB - eller CIA för den delen - och hans överkänslighet för minsta lilla störande ljud, på samma vis som Beach Boys-legendaren Brian Wilsons mentala ohälsa beskrivs i fina bioaktuella filmen ”Love & mercy”.

Det är både skakande och underhållande.

Psykisk sjukdom kan drabba vem som helst, inte bara genier. Och det hjälper inte att vara geni när man sitter där i sin egen avgrund och världen ter sig omöjlig, mer omöjlig än ett schackparti med 4,1 miljarder tänkbara ställningar efter tre drag.

Fråga Fredrik

Haha Virtanen, nu var du rolig faktiskt. Tänk, jag trodde inte att du var en korv.

SVAR: Jag är väl en korv? En chorizo helst.

veckans ...

BABE. Lena Philipson. Schlagerräven har gjort ett album, ”Jag är ingen älskling”, med egenskrivna poplåtar. Särskilt ”Mirakel” är fin, en blandning av CajsaStina Åkerström och Plura som lär gå glödhet på Mix Megapol och P4 när hittitelspåret klingat ut.

TV-MINISERIE. ”Show me a hero”, HBO. Folk snackar om ”Narcos” på Netflix när de borde snacka om det här verklighetsbaserade dramat om Nick Wasicsko som 1987, bara 28 år gammal, blev borgmästare i Yonkers, New York, då en infekterad ras- och klasstrid rasade i samband med att allmännyttiga bostäder skulle byggas i medelklassområden. Bruce Springsteen som tv-serie, Fabulöst skickligt gjord.

MASKIN. Stubbfräs. RF-System har sålt dem i Sverige, som man kopplar på traktorns trepunktsfäste. Den tar STORA stubbar på ett par minuter, bara. Allt detta enligt tv-mannen Robert Aschberg, maskin­kännare.

POPALBUM. ”Honeymoon”, Lana Del Rey. Herregud! Att redan vara bäst och sedan visa sig ännu bättre - otroligt. Hudlöst självhat har aldrig varit mer rockpoetiskt.

TV-SERIE. ”Mr Robot”, SVT. Det här kan bli nåt. Svenske Martin Wallström är suverän och det är alltid underbart att återse Christian Slater. Varför blev inte Christian Slater superstjärna?

Följ ämnen i artikeln