Jane Austen

”Har tagit fram sexigheten i Jane Austen”

Aftonbladet Nöje på inspelningen av SVT:s nya brittiska kostymdrama

Av: 

Petter J Larsson

Jyuddah James, Rose Williams och Crystal Clarke i ”Sanditon”.
Jyuddah James, Rose Williams och Crystal Clarke i ”Sanditon”.

NÖJE

BRISTOL.

Ofärdiga Jane Austen-boken ”Sanditon” blir kostymdrama på SVT.

Mellan tagningarna lovar skådespelarna en modernare serie än föregångare som ”Downton Abbey”.

– Vi har tagit fram sexigheten i Jane Austen, säger huvudrollsinnehavaren Rose Williams till Aftonbladet Nöje.

Jane Austen hann bara skriva elva kapitel av romanen ”Sanditon” innan hon dog 1817. Nu kommer tv-serien – färdigskriven av ”House of cards”-skaparen Andrew Davies.

Kostymdramat, som börjar på måndag kväll på SVT1, handlar om en brittisk semesterort vid havet i början på 1800-talet. Davies säger att han gärna ”sexat till” historien där det behövts och eftersom han tvingats tolka mycket fritt från Austens ofärdiga bok så blir det vassare och modernare än många av genrens föregångare, lovar skådespelarna.

– Det är det som Andrew Davies gör så bra – han har tagit en sexighet till Jane Austen, som redan funnits där på sidorna, säger Rose Williams, 26, som spelar huvudrollen Charlotte Heywood, till Aftonbladet Nöje.

– Det är inte som att han hittar på, det är där. Hon skrev det men kunde inte vara så detaljerad. Men nu lever vi i en tid där man kan skriva ut det som står mellan raderna. Det finns sexuella intriger i handlingen, han (Davies) drar bara från vad som redan finns där och pushar det mer än vad man tilläts göra ens på 90-talet. Tittarna är mycket modernare nu så varför inte?

Andrew Davies är skaparen bakom ”House of cards”, och numera även ”Sanditon”.

Nya ”Downton Abbey”

När det kommer till brittiskt kostymdrama är jämförelsen med en av 10-talets största tv-succéer oundviklig. Williams har inget emot att ”Sanditon” marknadsförs som ”nya Downton Abbey”, även om Julian Fellowes serie över sex säsonger utspelar sig hundra år senare.

– Jag skulle se det som en enormt stor komplimang. Downton Abbey är populär och briljant av rätt anledningar och jag hoppas att de som tittar på den skulle gilla denna serie och det tror jag att de skulle göra, säger hon.

– Det roliga med kostymdramaserier är att det mänskliga inte förändras. Känslor har alltid funnits, en kärlekshistoria är tidlös. Ilska, ånger och skam är tidlöst, så att utforska dem i ett annorlunda samhällsklimat i en annan tid är fascinerande.

”Inget nytt med starka kvinnor”

Williams, som även är aktuell med Sean Beans nya tv-serie ”Curfew”, sitter i ett rum i filmstudion utanför Bristol i en brun korsettklänning. Hon är mellan tagningar och 1800-talsplaggen är inte direkt något man bara tar av och på för en intervju.

– Det är precis så att jag kan andas i den, skrattar hon.

Utöver kläderna så tycker inte Williams att seriens karaktärer stramas åt speciellt hårt av gammeldags könsroller. 1817 fick inte brittiska kvinnor själva skriva under kontrakt och var ett sekel från rösträtt. Men ”Sanditon" tar upp många jämställdhetsfrågor som fortfarande finns kvar i dag.

– Andrew Davies tog det och utvecklade karaktärerna till att bli något riktigt fräscht, säger hon.

Rose Williams spelar unga landsbygdskvinnan Charlotte Heywood.

– Att för mig få spela en kvinna som ser på samhället och inte håller med, och inte tycker att det stämmer med de värderingar hon vuxit upp med, och har modet – eller dåraktigheten – att säga ifrån. Det är någonting jag känner igen mig i.

– Konceptet med en stark, självständig, regeltrotsande, progressiv kvinna är inte ett nytt koncept – det har ju funnits sedan tidernas begynnelse.

Av skaparen till ”Peaky blinders”

Serien utspelar sig strax innan järnvägen kommer till Storbritannien och industrisemestrar på strandorter som Brighton och Blackpool blir en grej. Att bada i havet har börjat anses hälsosamt och Sanditons store affärsman Tom Parker (Kris Marshall) hoppas kunna göra byn till en populär strandort, med alla utmaningar det innebär.

Den lilla byn har byggts upp utanför filmstudion av Grant Montgomery, som även skapat inramningen till den brittiska klassikern ”Peaky blinders”. På utsidan ser det ut som ett knappt påbörjat byggprojekt, med höga träplattor som hålls uppe av byggnadsställningar. På insidan blandas korsvirke med tegel, små butiker och byggen – och Tom Parkers pampiga georgianska stenhus.

– Tom Parker är den äldste av tre bröder. Han är en visionär, en entreprenör. Jag ser honom som en Steve Jobs från den georgianska eran, som försöker bygga upp en vision för mänsklighetens bästa, och för sin egen vinning – givetvis, han är ju en affärsman, säger skådespelaren Kris Marshall.

”Vi är pionjärer i det här”

Hela huvudgatan kantas av Jane Austin-blinkningar. Bennetgatan, Musgrovebageriet, frisören Brandon’s och – den tydligaste – bokhandeln Austen’s. Strandscenerna har spelats in i området Somerset i sydvästra England. 

– Det är en ynnest att få spela en Jane Austen-historia som inte gjorts innan. Du har en blank sida som du kan fylla som du vill, säger Marshall.

– Vi är pionjärer i det här. Vi går i täten för en ny slags kostymdrama.

– Jag hoppas att de traditionella kostymdramafansen kommer att gilla det. De är grunden av vår tittarskara och vi vill inte förstöra det för dem. Men jag tycker att Andrew Davies har en historia och förmåga att göra saker och ting lite smaskigare, lite sexigare. Det finns lite syndighet, lite kul, lite kvickhet, i denna serie. Visst, det sker intriger och så, men det är inte melodramatiskt. Det jag älskar med Jane Austen är att hon fyller sina karaktärer med en känsla av glädje och den där välkända brittiska humorn.

Just nu finns det inga planer på en andra säsong. Men 47-åringen, känd som britten Colin Frissell som åker till USA i ”Love actually”, hoppas att all detaljerad rekvisita byggts för mer än en säsong. Allt beror på hur serien slår i USA.

– De har investerat en hel del tid och pengar i detta och det kan man se på gatan där ute och när man tittar på serien på tv. Jag tror att många skulle tycka att det varit riktigt synd om det inte varade minst i några år.

Kris Marshall och Aftonbladets Petter J Larsson.

Tre huvudrollsinnehavare om sina karaktärer

Charlotte Heywood, en ung landsbygdskvinna som av en stump stöter på Tom Parker och bjuds in till att starta ett nytt liv i Sanditon.

Skådespelerskan Rose Williams:

– En väldigt modern, skarpsint klassisk Jane Austen-hjältinna som är klassisk på sitt sätt men samtidigt någon med ett mer modernt tänk än vad man sett tidigare hos Jane Austens kvinnliga huvudroller. Giftermål är inte hennes huvudsakliga mål, hon letar inte efter en välbärgad man och hon är inspirerad att arbeta, inspirerad av Tom Parker som är Sanditons visionär.

– Hon är väldigt intresserad i arkitektur och design och har vuxit upp i en medelklassfamilj på en gård där hon var den äldsta av 12 barn – precis som Jane Austen som ju också kom från en stor familj – så hon har inga problem med att arbeta.

– Hon är modig och säger vad hon tycker och det kommer lite från en naivitet som jag också hade när jag ville bli skådespelerska och bara bestämde mig för att köra även om jag inte gått i någon skola innan. Det gillar jag med karaktären. Vi ändrade det så att hon i första scenen håller ett jaktgevär och skjuter kaniner, så att det första intrycket av karaktären blir en ganska maskulin position att vara i, vilket säger det mesta – hon är orädd och lite ”om de kan göra det, varför kan inte jag”.

Entreprenören Tom Parker, som med hjälp av finansiärer från olika håll hoppas bygga upp Sanditon till en ny brittisk semesterort som Brighton eller Bath.

Skådespelaren Kris Marshall:

– Tom parker är den äldste av tre bröder. Han är en visionär, en entreprenör. Jag ser honom som en Steve Jobs från den georgianska eran, som försöker bygga upp en vision för mänsklighetens bästa, och för sin egen vinning – givetvis, han är ju en affärsman.

– Men han är inkluderande, han ser mot framtiden och han omfamnar den. Om han levt i dag så hade han varit chef för något techföretag. Han är också någon som sliter ut sig själv lite och sätter sig själv under enorm press. Någon som inte delar sina problem med andra människor. Han tar på sig allting själv och låtsas som att allt går bra när det inte gör det. Så han är någon som i slutändan har en massa brister, vilket de flesta har, men han gömmer mycket av sina visioner.

Sidney Parker, Tom Parkers lillebror som just återvänt från Antigua.

Skådespelaren Theo James:

– Sidney är en av de tre bröderna. Det är givetvis Charlottes historia men det är intressant med Jane Austen, när hon skrev ”Sanditon hade” hon först planerat att kalla den för ”Bröderna”. Det handlar ju mycket om familjen.

– Sidney är mellanbrodern av tre och han är den lite halvfarliga och argsinta som kommer hem efter att ha varit borta i tio år, i Antigua, för att försöka samla ihop en förmögenhet. Han har kommit tillbaka till London för att starta ett rederi och vill inte åka tillbaka till Sanditon för han ser det som en tråkig småstad och allt som han flydde från. Men genom serien så mjuknar han och inser att det han sökt efter tidigare varit obetydligt och resultatlöst och han utvecklas som person.

– För tio år sedan var han förlovad med en kvinna men hon lämnade honom för en rikare och äldre man. Det fick honom att fly till Antigua och hitta sig själv. Men det fick honom också att bli väldigt stängd och ovillig att lita på någon.

ANNONS

Ellos erbjuder 30% rabatt* på dyraste varan, gäller på fler än 500 varumärken. Din kod: 455709

Extern länk från Ellos SE

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Wrestling-stjärnorna som tar över Hollywood

ÄMNEN I ARTIKELN

Jane Austen

Downton Abbey

Tv-serier

Julian Fellowes