Eurovision-censuren tas upp i riksdagen

Uppdaterad 2015-06-29 | Publicerad 2015-05-28

Publiken buade ut Rysslands artist i Eurovision Song Contest.

Men för tv-tittarna hördes i stället applåder.

Nu vill riksdagsledamoten Bengt Eliasson (Fp) att kulturminister Alice Bah Kuhnke ska göra något åt censuren inför nästa års tävling i Sverige, skriver SVT.

– Det är en farlig väg att frisera sanningen på det här sättet, säger han.

Följ ämnen

Som Nöjesbladet tidigare skrivit lovade Eurovision song contests exekutiva producent Edgar Böhm att inga förinspelade applåder skulle användas under sändningarna i Wien.

Men ändå hörde inte tv-tittarna hur arenapubliken gång på gång buade när den ryska artisten Polina Gagarina fick höga poäng.

Nu skriver SVT att riksdagsledamoten Bengt Eliasson (FP) uppmanar kulturminister Alice Bah Kuhnke att göra någonting åt censuren inför nästa års ESC-tävling som hålls i Sverige.

– Det är en farlig väg att frisera sanningen på det här sättet. Sveriges Television har ett public service-uppdrag som går ut på att vara oberoende och opartiskt. Då ska man inte vara med och censurera sändningar, säger Bengt Eliasson (Fp), ledamot i kulturutskottet.

”Vad är näst på tur?”

Han fortsätter:

– Vad står näst på tur för censur? Ska man frisera till nyheterna eller stöpa om nöjesprogrammen så att de blir politisk korrekta?, säger han till SVT och begär nu en interpellationsdebatt i riksdagen för att få svar på frågan från Alice Bah Kuhnke (Mp).

– Hon är ansvarig för avtalet mellan SVT och staten och kan ta en diskussion kring vad avtalet innebär. Ministern har ett ansvar att stå upp för frihet och öppenhet.

”Håller avstånd”

Kulturministern svarar genom sin pressekreterare Kristoffer Talltorp att den som är missnöjd med SVT:s sändningar ska vända sig till Granskningsnämnden.

– Det är inte lämpligt om regeringen går in och börjar kommentera eller styra enskilda publicistiska beslut av SVT. Ett oberoende public service kräver att vi som politiker håller armslängds avstånd, annars är det inte fritt och oberoende, säger han till SVT.