Elin Rombo i cirkusopera – kan få flyga

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Hovsångerskan Elin Rombo kommer – troligen – att få flyga genom manegen på Malmö Opera. Arkivbild.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Hovsångerskan Elin Rombo kommer – troligen – att få flyga genom manegen på Malmö Opera. Arkivbild.

Elin Rombo gör en av huvudrollerna i den amerikanske tonsättaren Philip Glass nyskrivna opera "Circus days and nights". Uppsättningen får världspremiär på Malmö Opera i vår och görs i samarbete med Cirkus Cirkör.

"Circus days and nights" är titeln på den amerikanske poeten Robert Lax sista diktsamling som ligger till grund för den nyskrivna operan. För Robert Lax blev cirkusen en metafor för livet självt och det är också Lax som Elin Rombo ska gestalta på scenen – eller i alla fall en sida av honom.

– Det är mer livsåskådning än en handling. Robert Lax ser på sitt liv genom cirkusen kan man säga. Vi är två sångare som både heter "Lax", det är jag och Jakob Högström, säger Elin Rombo som ännu inte har fått noterna men däremot hört en del av musiken.

– Det är väldigt tilltalande. Det låter mycket som man tänker sig cirkusmusik, och kanske inte lika minimalistiskt som jag tänker mig Glass. Det är väldigt livfullt.

Mer än sång

Cirkus Cirkör och Tilde Björfors satte 2016 upp Philip Glass "Satyagraha" – om den unge Mahatma Gandhi – på Folkoperan i Stockholm, en uppsättning som nu har lett till vårens urpremiär i Malmö. Tilde Björfors regisserar både sångare och cirkusartister även denna gång och Elin Rombo kommer inte enbart att sjunga.

– Jag är väldigt spänd på det här. Jag ska – tror jag – flyga runt i manegen på ett eller annat sätt och jag gissar att jag inte ska göra de mest avancerade sakerna, säger Elin Rombo som lockas av utmaningen.

Saknar sången

I höst har hon gjort huvudrollen i Rufus Wainwrights nyskrivna "Prima Donna" på Kungliga Operan. Men "Beethovens nia" under ledning av Alan Gilbert i Tokyo i jul är liksom många andra av hennes uppdrag inställda på grund av pandemin.

– Jag ska inte klaga, jag har det inte värst. Men jag saknar verkligen publiken – ljudet, doften och närvaron.

"Circus days and nights" får urpremiär 29 maj 2021 på Malmö Opera.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN