Animerad fräck dansk med vuxen humor

Av: Jens Peterson

Publicerad:
Aske är olyckligt kär.
Foto: Njutafilm
Aske är olyckligt kär.

Den rutiga ninjan

Regi Thorbjørn Christoffersen/Anders Mathesen, med röster av Anders Matthesen, Emma Sehested Høeg, Alfred Bjerre Larsen.

ANIMERAD Figurerna ser gulliga ut. Men det är en hårdkokt dansk.
Filmen börjar med vidrig misshandel av barnarbetare på en fabrik i Thailand och fortsätter i Danmark där tonåringen Aske går i sjunde klass och är olycklig över det mesta. Hans styvpappa och styvbror behandlar honom illa, han blir mobbad i skolan och vågar inte prata med flickan han är kär i. Men från Thailand kommer titelns tygdocka. Den visar sig besatt av en uppfinningsrik ande som är ute efter hämnd på den danska fabrikör som utnyttjar barnarbetare.
Ninjan och Aske möts och hjälper varandra.
Filmen är effektiv och underhållande berättad, gissningsvis avsedd för tittare från högstadiet och äldre. Det skämtas kring knarklangare och smuggling i en anarkistisk dansk anda. Då och då sångnummer, som en oväntad hyllning till pesto. En alkoholiserad sjöbuse sjunger om att han är duktig på att onanera.
Samma upphovsmän gjorde för 15 år sedan ”Torkel i knipa”, och båda är stora danska publiksucceer på bio. Det finns en del hälsningar till den förra filmen här. En traditionell historia om ett hitta sig själv och stå upp mot en elak omvärld, kryddad av danska hårdhandskar som gör den mer brutal än de flesta familjeiflmer.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN