Filmrecensioner

Underhållande pinsamheter om tonåringen Berts romans

Av: 

Jens Peterson

Berts dagbok är hett stoff.
Berts dagbok är hett stoff.

FILM

Betyg: 3 av 5 plus

Berts dagbok

Regi Michael Lindgren, med Hugo Krajcik, Julia Pirzadeh, Frank Dorsin, Yussra El Abdouni, Arvid Berg, Björn Gustafsson och Suzanne Reuter.

Flera underhållande scener när Bert-serien blir ny långfilm. Kärlek på högstadiet leder till skam och rodnande kinder.

Pubertens pinsamma problem plågar pojkarna Sune och Bert, som har samma upphovsmän. Bert är den äldre i Anders Jacobssons och Sören Olssons berättelser, som blivit böcker, tv-följetong och filmer. Intrigen kretsar ofta kring kärlek och de olika flickor som Bert blir förälskad i.
Romantiska komedier för tonåringar.
Nu ska Bert börja högstadiet, och han växlar mellan ett orimligt självförtroende och en skakande osäkerhet. Kondomer och toalettbesök hör till bekymren. Det är absolut 2020 vad det gäller digitala spel och ny teknik, men samtidigt vilar handlingen på hundratals år av traditioner med dagböcker.

Att Bert skriver ner sina funderingar är seriens idé, och i drömsekvenser får vi se hans dagboksanteckningar komma till liv. Filmen har även en flicka som skriver ner sina innersta tankar i en dagbok. Bert drömmer om hur han ska bli en ny och häftigare personlighet när han börjar 7:e klass, men gamle mobbaren Klimpen finns kvar för att plåga honom. Dessutom leder Berts kärlekslängtan till flera genanta scener.
Mycket skäms blir det.
I vuxenvärlden finns några färgstarka figurer. Helena Lindegren och David Wiberg är mycket roliga som Berts föräldrar, Suzanne Reuter spelar mormor med småkakor och goda råd. Björn Gustafsson är kul som superhjälten Lynx i en underhållande actionfilm i filmen. På skolan finns Ana Gil de Melo Nascimento och Filip Berg som lärare med svajig koncentration. Per Andersson dyker upp som rektor.
Men det är barnen som står i fokus. Hugo Krajcik och Julia Pirzadeh bär fint de största rollerna som Bert och Amira. Frank Dorsin har redan mycket skådespelarrutin och är bra som bästisen och besserwissern Åke.

Några musiknummer också, när Berts fantastier blir till popvideor och hans mammas engagemang i en sångkör vållar publikflörtande hipphoppande.
Påhittade staden Öreskoga är både sagolik och en spegel av Sverige idag. Där många kan känna igen sig i tonårens trauma kring kompisar och kärlek. Och en del kan fnissa åt ett smart skämt kring rockbandet Radiohead. Något för alla.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, hudvård och vitaminer – handla allt inför hösten hos MEDS

MEDS

Amira och Bert.
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Filmrecensioner

Bert