Uppmanades banta allt utom brösten

Av: Magnus Sundholm

Publicerad:
Uppdaterad:

Skådespelerskan till attack mot Hollywoods sexism

Patricia Arquette
Foto: AP TT NYHETSBYRÅN
Patricia Arquette

HOLLYWOOD

Patricia Arquette har tidigare kritiserat Hollywood för manschauvinism.

Nu avslöjar den Oscarsbelönade skådespelerskan att hon själv drabbats.

– En regissör ville att jag skulle gå ner närmare fem kilo, så länge mina tuttar inte blev mindre, säger hon.

Arquette, 47, uppger att händelsen inträffade för 20 år sedan.

– Regissören bad min agent om det. Men jag ville inte gå ner fem kilo och jag gjorde det inte, säger hon till tidningen Fortune.

Krävde jämlik lön

Arquette uppger att hon tvingades tänja gränserna för att ha en karriär som hade substans och inte form.

– Med hackerattacken mot Sony såg vi skillnaden i lön. Vi såg hur mycket framgångsrika kvinnor fick mindre betalt än män på samma nivå, och till och med att mindre framgångsrika män fick mer betalt.

– Det går inte att ta sånt på allvar.

När Arquette tidigare i år Oscarsbelönades för ”Boyhood” krävde hon en gång för alla jämlik lön. Sedan dess har hon blivit något av en talesperson i ämnet.

– Vi slår i våra döttrar att de kan utbilda sig och bli allt de vill, men vi berättar inte för dem att de inte kommer att få lika mycket betalt som en man som gör samma jobb, säger hon.

”Det viktigaste jag gör”

Från äktenskapet med skådespelaren Thomas Jane har Arquette dottern Harlow, 12. Hon har också en son, Enzo, 26, från förhållandet med musikern Paul Rossi.

Arquette anser att flickor och unga kvinnor får lära sig att leva upp till ett sexuellt ideal som bara föder den diskriminering de ställs inför.

- För min dotters skull eller andra döttrars skull vill inte jag att det ska finnas något lönegap. Om jag kan hjälpa till att ändra på det kommer det att vara det viktigaste jag gör – bortsett från att ta hand om mina barn, säger hon.

Publicerad: