Underhållande slapstick med minioner på 1970-talet

Publicerad 2022-06-30

Minioner tränar kung-fu.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Minioner: Berättelsen om Gru

Regi Kyle Balda, med röster av Andreas Rothlin Svensson, Jacob Nordenson, Frida Öhrn, Astrid Assefa, Dragomir Mrsic, Jan Åström, Sharon Dyall. (Original: Steve Carell, Pierre Coffin, Alan Arkin, Taraji P. Henson, Michelle Yeoh, Dolph Lundgren).

ANIMERAD Full fart direkt.

Rakt in i ett pastellfärgat USA 1976 och vild jakt på en superskurk som flyr på motorcykel. Kläder, miljöer, fordon… allt fångar 1970-talet och filmen använder lekfullt funk och soul och annan tidstypisk musik. Det är kung fu och disco.

I inledningen presenteras Grymlingarna (Vicious 6), ett gäng förbrytare som ska stjäla en Värdefull Sten med Magiska Krafter i Asien. Spänningen blinkar till Indiana Jones innan vi far till en amerikansk förort och träffar Gru, nästan 12 år.

Gru vet att han vill bli en ökänd skurk, och gör bus tillsammans med sina gula hejdukar, minionerna. Men klasskamraterna skrattar åt honom och hemma får han klara sig själv med en en självupptagen moder.

Gru försöker bli medlem i Grymlingarna, men förnedras och allt leder till en kamp om den Magiska stenen. Minionerna vill hjälpa Gru, men det blir missförstånd och trassel. Allt rör sig mot San Francisco och en actionfylld final.

Oftast underhållande slapstick, bäst när det är humor med minionerna. Mest tröttsamt buller när Grymlingarna är i fokus med för mycket krasch bang boom. Hysteri varvas med kul användning av sånger som The Carpenters ”Goodbye to love” och The Rolling Stones ”You can´t always get what you want”. Så roar man flera generationer.

Filmen går på bio i både svenskdubbad och amerikansk version.

Följ ämnen i artikeln