Mejla

Stefan Hedmark

Maskerad seriemördare bland julgransglittret

Klassisk slasherrysare får en feministisk vinkel

Publicerad:

FILMTRAILER. Det slaktas inte bara inför alla julborden.

I rysaren ”Black Christmas” springer en seriemördare lös och jagar collegestudenter.

Här är första trailern.

Häromdagen lade jag upp en trailer för romantiska julkomedin ”Last Christmas” här. Men om du vill bli rädd snarare än rörd i biomörkret kanske en annan kommande julfilm smakar bättre.

”Black Christmas” handlar om en maskförsedd mördare som smyger runt bland collegetjejer och hugger ihjäl dem med istappar och andra vintriga tillhyggen.

1 av 3 | Foto: Universal
”Black Christmas”.

Det är tredje gången som det här konceptet blir biofilm. Första filmen fick heta ”Stilla natt, blodiga natt” på svenska och var en kanadensisk lågbudgetrysare från 1974 som har blivit en mindre klassiker i slashergenren. Andra versionen kom 2006 och den är det väl ingen som minns.

Hittar den nya ”Black Christmas” rätt? Det återstår att se. Men kanske har den något eget som kan motivera en repris. Filmen är, ovanligt nog för att vara en slasherfilm, regisserad av en kvinna, Sophia Takal, och hon har även skrivit manus tillsammans med April Wolfe.

Som trailern visar tycks filmen göra en poäng av att de potentiella, kvinnliga mordoffren kraftsamlar för att tillsammans attackera seriemördaren. Med pilbåge och allt.

Det mest kända namnet bland skådespelarna är en av birollerna – Cary Elwes. ”Hot shots”- och ”Robin Hood: Karlar i trikåer”-skådisen har en skräckklassiker på sin resumé, ”Saw” (2004).

”Black Christmas” har biopremiär på lucia, den 13 december.


Glöm inte att gilla Nöjesbladet FILM på Facebook för filmnyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Av: Stefan Hedmark

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN