– Ett sånt praktsvin

Uppdaterad 2011-09-08 | Publicerad 2011-09-07

Regissörer rasar efter misstänkta läckor på Svenska Filminstitutet

Regissörer och skådespelare rasar efter de misstänkta läckorna på Svenska Filminstitutet.

Två anställda har pekats ut som möjliga fildelare i härvan som skakar branschen.

– Det är ett generalförräderi om det är någon inom Svenska Filminstitutet som lägger ut filmer på nätet,

säger Kjell Sundvall, regissör.

Aftonbladet avslöjade i går att Svenska Filminstitutet (SFI) utreder allvarliga läckor i den egna organisationen.

Nya biofilmer misstänks ha piratkopierats, spridits från institutets server för att sedan hamna på fildelningssajten Piratebay. Det gäller bland annat ”Åsa-Nisse – Wälkom to Knohult” och ”Gränsen”.

Nu drar SFI i gång en intern utredning.

”Det är kriminellt”

Reaktionerna från regissörer och skådespelare låter inte vänta på sig.

– Det är kriminellt och inte klokt om det är så. Jättetragiskt. Man har svårt att tro att det är sant. Något annat kan man inte säga förrän man vet mer, säger regissören Kay Pollak, 73.

”Beck”-regissören Kjell Sundvall, 58, anser att läckan borde se sig om efter ett annat jobb.

– Det är ett generalförräderi om det är någon inom Svenska Filminstitutet som lägger ut filmer på nätet. Vi är beroende av våra inkomster. Om alla gjorde så skulle det inte finnas svensk film och därmed ingen svensk filmbransch, säger han.

”Få ett kok stryk”

Regissören Ulf Malmros, som ligger bakom filmer som ”Bröllopsfotografen” och ”Tjenare kungen”, är upprörd och anser att SFI måste se över sina rutiner.

– Om det är någon som har gjort det är det ett praktsvin. Är det någon som jobbar på Svenska Filminstitutet och lägger ut är det extra allvarligt naturligtvis. Skulle det handla om min film skulle personen i fråga få ett rejält kok stryk, säger han.

Hannes Holm, 48, som senast regisserade ”Himlen är oskyldigt blå”, tycker att det finns en positiv aspekt av händelsen – debatten om fildelning lyfts upp på agendan.

– Det är både för jävligt och skitbra. Nu har vi ju inte pratat om nedladdning på ett bra tag, säger han.

”Vi måste tänka nytt”

”De ofrivilliga”-regissören Ruben Östlund, 37, poängterar att det är en allvarlig situation, men menar att denna incident mer handlar om den tid vi lever i än att någon som är anställd på SFI har gjort fel.

– Vi har inte gemensamt bestämt oss för hur vi skall förhålla oss till fildelning på nätet och då funkar inte gamla värderingar och regler. Jag förstår att många blir arga men det här är kanske ett bra tillfälle att inse att vi måste överge det gamla och tänka nytt, säger han.

ANNONS