Starkt dokument om livet på flykt

”Idomeni” fångar sorger och vardag i ett tillfälligt läger

Av: Emma Gray Munthe

Publicerad:
”Idomeni”
Foto: Folkets bio
”Idomeni”

Idomeni

Regi David Aronowitsch, med Nadia Sobhi, Nawaf Ibrahim, Saber Ibrahim, Yasir Bashar m fl

FILMRECENSION I dokumentären ”Idomeni” får vi följa två yazidiska familjer som blivit fast i flyktinglägret Idomeni i Grekland.

DOKUMENTÄR Regissören David Aronowitsch har i fyra år följt några av de hundratusentals människor som tvingades på flykt när IS inledde sin attack mot den yazidiska befolkningen i Irak. Tusentals mördades, kvinnor och barn tillfångatogs, många av dem som lyckades fly fastnade på obegränsad tid i tillfälliga läger. Idomeni, på den grekiska sidan av den nordmakedonska gränsen, är ett av dem, och Yasir, Nadia och Nawaf och deras sex barn är några av dem som hamnade där.


Barnens samtal om döda bröder, favoritländer och Michael Jackson, de vuxnas samtal om döda barn och Yasirs fru som sitter fängslad hos IS, avsked och återföreningar – kameran fångar pauser och vardag, dröjer sig kvar på ansikten, är följsam och nära utan att vara påträngande. Ändå finns ögonblick när man nästan behöver titta bort för att deras sorger blir för mycket att stå ut med. Det är ett starkt dokument, och man önskar att de som verkligen behövt skulle se det.

”Idomeni” har biopremiär i dag, 25 september.

Publicerad: