Minnesvärda scener i rörig skräckfilm

Av: Jan-Olov Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

In fabric

Regi Peter Strickland, med Marianne Jean-Baptiste, Hayley Squires, Leo Bill, Gwendoline Christie.

skräck

”In fabric”.
”In fabric”.

Normalt brukar det vara ondskefulla människor som skrämmer slag på andra – och biopubliken.

Här är det en röd klänning…

Förra filmen ”The Duke of Burgundy” (2014) var ett slags kammarspel om ett sadomasochistiskt kärleksförhållande mellan två kvinnliga entomologer (insektskännare). Och det var hans försök att göra en lite mer mainstream-film…
Därför blir man knappt ens förvånad när Peter Stricklands nya är en skräckfilm som handlar om – en röd klänning som spökar!
Vem som än bär plagget, inköpt på ett modevaruhus där alla i personalen beter sig minst sagt konstigt och otrevligt mot kunderna, råkar mer eller mindre illa ut. Av de drabbade lär vi mest känna en nyskild bankkassörska (Marianne Jean-Baptiste) och en nördig tvättmaskinsreparatör (Leo Bill) och hans fru (Hayley Squires).
Problemet med Strickland är att han har så många idéer men har svårt att få ihop det till en helhet. Filmen är tydligt inspirerad av italienska filmer ur genren giallo, den där Dario Argento är regissörs-Gud. Det syns i färger, bildspråk och den galet jobbiga musiken. Här blandas det med svart humor, brittisk diskbänksrealism, David Lynch-influenser och en hel del annat.
Särskilt skrämmande blir det aldrig, men ”In fabric” har tveklöst minnesvärda scener. Helhetsintrycket blir ändå till sist mest konstigt och rörigt.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN