Matias Varela om Martin Schibbyes filmkritik

”Kan tycka att han gör en alldeles för stor grej av det”

Av: Alex Hartelius

Publicerad:
Uppdaterad:

Martin Schibbye var inte helt nöjd med filmatiseringen av sin och Johan Perssons bok ”438 dagar”.

Matias Varela, som spelar Johan Persson i filmen, svarar nu på kritiken.

– Jag förstår honom, samtidigt tycker jag att det är lite märkligt, eller kanske naivt, säger han i ”Nemo möter en vän”.

I en tidigare intervju med TT har journalisten Martin Schibbye, 38, sagt att filmen ”438 dagar” inte såg ut som han hade hoppats på. Exempelvis saknade han skildringen av fångarnas solidaritet i det etiopiska fängelset.

– Det går nog inte för någon annan att göra en film som jag skulle känna igen mig i. Men min stora skräck var att de skulle strunta i de lokala etiopiska journalisterna, som var en så stor del av boken och av tiden i fängelset och av det som man har jobbat med sedan dess. Och så blev det, sa Martin Schibbye då.

1 av 2 | Foto: Lotte Fernvall / AFTONBLADET /
Matias Varela, som spelar journalisten Johan Persson i filmen, säger i podcasten ”Nemo möter en vän” att han inte är överraskad över kritiken.

Varela om kritiken

Matias Varela, 39, som spelar journalisten Johan Persson, 37, i filmen, säger i podcasten ”Nemo möter en vän” att han inte är överraskad över kritiken, även om han tycker att Martin Schibbye borde förstått att filmen inte skulle bli som boken när de sålde rättigheterna till den.

– När man väl har sålt sin historia så tycker jag man måste vara beredd på att människor kommer tolka den historien utifrån vilka de är och efter det behovet, eller den agendan, som de har, säger Matias Varela och fortsätter:

– Dessutom vet jag att både Martin och Johan blivit inbjudna till processen och tagit del av manuset successivt. Det var inte så att de sålde historien och så kom en klar film, de har ju sett arbetet under resans gång.

”Det är lite märkligt”

Matias Varela säger att han känner sig rätt neutral till kritiken och att den varken gör honom glad eller ledsen. Han har även förståelse om Schibbye känner att det finns ett avbräck mellan verkligheten och filmen, men att filmen ändå måste få stå för sig.

– Det har gjorts en bok, det har gjorts en dokumentär och nu har vi gjort en spelfilm av det här. För mig är det klart att vi måste göra den filmisk, det är ju en film. Samtidigt är det kanske lätt för mig att säga, jag satt ju inte i Etiopien 438 dagar och undrade vad som skulle hända. Jag förstår honom, samtidigt tycker jag att det är lite märkligt, eller kanske naivt, han kanske borde förstått att vi som filmskapare skulle göra det till vår berättelse och försöka göra en film av det.

Nöjesbladet har sökt Martin Schibbye.

PODD Tv-bönderna och kärleken

I tredje avsnittet av ”Bonde söker fru”-podden ”Tv-bönderna och kärleken” berättar mjölkbonden Pelle om den hemliga chattgruppen och hjärtekrossen innan ”Bonde söker fru”.

Lyssna:

 iPhone

 Spotify

 Acast


Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publicerad:

LÄS VIDARE