Hannes Holm: ”Jag ifrågasatte yrket”

Publicerad 2016-08-18

Kontraktet tvingade succéregissören att stanna kvar i Asien när nära vännen dog

Succéregissören Hannes Holm, 53, är aktuell med en ny tv-serie som utspelar sig i Indien.

I samma veva som den spelades in dog vännen Josefin Nilsson – och kontraktet tvingade honom att stanna kvar i Asien.

– Jag ifrågasatte yrket och gör det fortfarande, säger han.

Efter succén med ”En man som heter Ove” är regissören Hannes Holm möjligen hetare än någonsin. Det förs diskussioner om ett framtida internationellt projekt. Men först ska han göra ännu en svensk långfilm.

– Jag kan tyvärr inte ge mer än att det är "ursvenskt". Att det är så svenskt att det nästan är intressant för utlandet. Det brukar vara så. Ove är ju en klassisk svensk gubbe och nu har jag varit på premiär för den i Ryssland.

Det kommer dock inte att vara en till berättelse om Ove. Den världen kommer han inte att återkomma till.

– Det kommer absolut aldrig någonsin att hända. Det känns skönt att kunna säga det, säger han.

Han är på SVT:s höstpressdag för att göra PR för ”Delhis vackraste händer”. En SVT-serie i tre delar som kommer kring jul, baserad på Mikael Bergstrands roman, som handlar om en medelålders man (Björn Kjellman) som möter det myllrande och annorlunda livet i Indien.

Utlovar igenkänningshumor

Det är första gången på länge han gör tv. Holm gläds åt det faktum att tv-serien avviker från Scandinavian noir och krim. Han utlovar dock igenkänningshumor, vilket han förknippas med efter filmer som ”Klassfesten” och ”Adam & Eva”.

– Vi skandinaver har sedan Vikingatiden varit fascinerade av att resa. Så fort man berättar om en skandinav på en resa så blir det intressant. Den här gången är det både igenkänning och eftertänksamhet i historien, säger han.

Under tiden som Hannes Holm och Björn Kjellman befann sig i Indien för att spela in tv-serien nåddes de av nyheten att vännen (Holm och Nilsson var även ett par på 1990-talet) och ”Adam & Eva”-kollegan Josefin Nilsson, 46, hade dött. Men av kontraktsmässiga skäl kunde de inte lämna Indien för att närvara på begravningen. 

Det fick Holm att reflektera kring sitt yrkesval.

– Jag ifrågasätter vilket yrke jag har. För jag hade inga möjligheter att åka på begravningen och då fick jag mig en tankeställare som jag faktiskt funderar på än idag. Under vilka omständigheter vill jag jobba? Det var fruktansvärt vad som hände och att varken jag eller Björn kunde kontraktsmässigt lämna inspelningen. När en så nära person försvinner vill man vara på begravningen. Jag funderade på yrket och gör det fortfarande, säger Holm.

– För livet är viktigare. Sedan kan man bygga hus, båtar och göra filmer. Men det får aldrig bli viktigare än livet. För då är man på fel väg, fortsätter han.

Riktade hård kritik

I somras riktade han skarp kritik mot filmbolaget SF Studios, dess ledning och en sexistisk kultur inom bolaget. Dessutom att SF tar en onormalt stor del av filmbudgeten och stoppar in i det egna bolaget, innan produktionen ens kommit igång.

– När jag sitter i Sverige och jobbar och får höra talas om det här vilda festandet nere på Rivieran och får läsa om dem i tidningen, då blir jag väldigt arg och irriterad. När svenska filmarbetare jobbar arslet av sig och så dyker det upp champagnefester, yachter och lättklädda flickor, sa Hannes Holm då till Kulturnyheterna.

Hans starka reaktion bidrog starkt till att koncernen agerade, och bland annat vd:n Jonas Fors byttes ut. Idag är han glad för att SF Studios styrelse tog sitt ansvar.

– Jag kan dock tycka att arbetet inte är klart ännu. Det finns saker att diskutera. Jag har fått signaler att personer på vissa arbetsplatser mår bättre och jobbar vidare. Jag ville gärna att detta skulle avklaras bakom kameran. Men när jag påtalade saker så tyckte jag inte att det hände något, säger han.

Följ ämnen i artikeln