De gräver fram kungagravar – och romantiska känslor

Välspelat Netflixdrama om historisk händelse med svensk koppling

Publicerad:

FILM

The dig

Regi Simon Stone, med Carey Mulligan, Ralph Fiennes, Lily James.


FILMRECENSION. Kan en arkeologisk utgrävning väcka några större känslor till liv?

Jodå, till och med lite romantik.

DRAMA. Stämningen är ödesmättad. Storbritannien befinner sig bara några veckor från att dras in i krig med Tyskland när hobbyarkeologen Basil Brown (Ralph Fiennes) bjuds in till Sutton Hoo i Suffolk. Landägaren Edith Pretty (Carey Mulligan) visar honom några gamla gravhögar i området och vill att han tar sig en närmare titt på vad som kan dölja sig inne i dem. Brown börjar gräva och stöter så småningom på något som är så häpnadsväckande att mer framstående arkeologer från British Museum måste kallas in.

En anglosaxisk kungs sista viloplats

Fynden vid Sutton Hoo 1939 är bland de mest uppseendeväckande i brittisk historia – gravar från 500-talet, däribland en båtgrav som troligtvis var en gammal anglosaxisk kungs sista viloplats. Vad som inte nämns i filmen är Sutton Hoos spännande svenska koppling. En del av fynden har så stora likheter med gravtraditioner från Uppland att de här människorna i Sverige och Sutton Hoo måste ha känt varandra.

Carey Mulligan och Ralph Fiennes i ”The dig”.
Foto: Netflix
Carey Mulligan och Ralph Fiennes i ”The dig”.

”The dig” är sevärd för den som letar efter ett charmigt och lättillgängligt drama i fina engelska, lantliga miljöer, med vuxna människor i huvudrollerna. Det blir inte bara benbitar och jordhögar. Vi får lite romantik, funderingar kring vad vi lämnar efter oss när vi dör och en ångestladdad stämning inför ett krig som hotar sensommarfriden.

Ville ta åt sig äran

Filmen är också spännande för den som gillar historia. Den dramatiserar hur mer professionella arkeologer och museer ville ta åt sig äran för fynden, medan den blygsamme Basil Brown kallade sig för en enkel ”utgrävare” (men i själva verket var mycket påläst). Fiennes är rakt igenom trovärdig som den egensinnige, buttre och tystlåtne utgrävaren, alltid medveten om sin arbetarklasstatus.

Mulligan är också fin som Edith, den förmögna landägaren som var svårt sjuk och visste att hon troligtvis skulle dö inom kort. Romantiken står Lily James och Johnny Flynn för, i rollerna som en ung, blivande arkeolog och Ediths valpige kusin.

Foto: Netflix
Ralph Fiennes i ”The dig”.

Romansen är mycket skissartad, nästan på ett komiskt sätt; James är gift med en så spektakulärt torr figur att det inte är konstigt att hon sneglar åt vackra män i närheten. Överlag lyckas filmen inte gräva fram tillräckligt mycket känsla för att beröra på ett djupare plan – men här finns ett aptitligt behag och vemod.

”The dig” har premiär på Netflix på fredag den 29 januari.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook för filmnyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Publicerad:

LÄS VIDARE