Halfdan Ullmann Tøndel är stolt nepobebis: ”En blinkning till morfar Ingmar Bergman”

Liv Ullmanns barnbarn har chansen att vinna pris i Cannes

Publicerad 2024-05-22

CANNES. Nej, det går inte direkt halvdant för Halfdan Ullmann Tøndel, 34, på hans första filmfestival.

Ingmar Bergmans och Liv Ullmanns barnbarn har chansen att vinna pris för bästa debutfilm.

– Jag har haft alla tänkbara positiva känslor man kan ha under de här dagarna, säger han till Aftonbladet.

Vi pratar sedan några år tillbaka om nepobebisar. Barn som gått i samma fotspår som sina kända föräldrar.

Halfdan Ullmann Tøndel är väl kanske till och med en super-nepobebis.

Mormor Liv Ullmann, 85, är väl typ norsk films största genom tiderna. Främst som skådespelerska, men även regissör. Morfar är Ingmar Bergman (1918–2007). Presentation överflödig. Mamma Linn Ullmann, 57, är en av Nordens främsta författare, häromåret aktuell med romanen ”Flicka, 1983”.

Halfdan Ullmann Tøndel.

”Många tycker ju att morfar är den största regissören”

Halfdan är medveten om sin bakgrund och har inget emot att prata om det.

– Först ville jag inte hålla på med film. Om familjen har den hyllade bakgrunden, som att många ju tycker att morfar är den största regissören genom tiden, varför ska jag ens försöka då? Men så gjorde jag lite filmer när jag pluggade på universitetet och kände mig så levande, att det här var min grej, och så har det fortsatt, säger han.

Din mamma är författare. Tänkte du aldrig gå i hennes fotspår?

– Nej, det fanns det inga tankar på. Jag tycker det är rätt tråkigt att skriva, även om jag nu har skrivit manus till min egen film. Det jag gillar med film är själva inspelningsprocessen. Att leda ett team på ett 40-tal personer som ska förverkliga dina idéer. Det är mäktigt. Man känner sig nästan som Gud. Så det gäller att ha distans, så det inte stiger dig åt huvudet.

Gänget bakom Halfdan Ullmann Tøndels ”Armand” visade upp sig i Cannes.

Renate Reinsve spelar huvudrollen

Filmen ”Armand” tävlar i sidosektionen Un Certain Regard och även om debutantpriset Camera d’Or. Filmtiteln är namnet på en 6-årig grabb som kanske, kanske inte, har gjort något hemskt på förskolan där han går. Föräldrarna kallas dit för ett möte med varandra, lärare och rektor. Armands mamma blir hårt ansatt. Hon spelas av Renate Reinsve, som vann skådespelarpriset här i Cannes för några år sedan för rollen i Joachim Triers ”Världens värsta människa”.

Barnen får vi aldrig möta i filmen, det är föräldrarna det handlar om.

– Jag tror att många lärare ser föräldrarna som förlängningar av barnen, att de tror de är likadana. Det uppstår komplexa och intressanta situationer ur det.

– Renate har jag känt sedan innan hon blev känd. År 2016 var hon med mig på Fårö där vi gjorde en kortfilm på sju minuter. Riktigt bra, tycker jag. Den finns i min dator. Tror aldrig jag kommer att visa den för någon. Det är en hyllning till min morfar.

Halfdan Ullmann Tøndel i Cannes.

Ingmar Bergman och Liv Ullman på Fårö 1967.

Har ”lånat” en scen från morfar Ingmar Bergman

Halfdan säger att han tycker ”Fanny och Alexander” är favoriten bland Ingmar Bergmans filmer. Annars är han mer influerad av regissörer som Thomas Vinterberg och Andrea Arnold.

– Fast det finns en scen i ”Armand” som är en slags blinkning till morfar, som är ”lånad” från en av hans filmer. Jag säger inte vilken.

– Jag såg ju ganska mycket film ihop med honom när jag var på Fårö. Varje gång han hade födelsedag tittade vi på Chaplins ”Moderna tider”.

 Renate Reinsve, Halfdan Ullmann Tøndel och Ellen Dorrit Petersen i Cannes.

Ovanliga namnet

Dagen efter vi sågs skulle Halfdan hem till Oslo. Han saknade sin 3-årige son. Redan har amerikanska agenter hört av sig. Och han har förstås inget emot att åka tillbaka till Cannes till helgen om han skulle vinna debutantpriset.

Till sist, var kommer ditt lite ovanliga namn ifrån?

– Det är danskt, det har med vikingar att göra.

Jag frågar om han vet om att ordet halvdan på svenska inte är en särskilt positiv beskrivning av något.

– Nej, det visste jag inte. Konstigt, jag har umgåtts mycket med svenskar. De har kanske inte vågat säga det (skratt)

ANNONS