Presenterar pris på Oscarsgalan – på ett villkor

Av: Linnéa Borgert

Publicerad:
Uppdaterad:

Vill få fem minuter för att prata om bristen på mångfald

1 av 2 | Foto: AP SCANPIX
Quincy Jones har vunnit en heders-Oscar och har varit nominerad till sju statyetter som kompositör och filmproducent – och sitter med i akademins styrelse.

Den legendariske producenten Quincy Jones har blivit ombedd att presentera ett pris på Oscarsgalan.

Men han har ett villkor.

– Jag kommer be dem låta mig prata i fem minuter om bristen på mångfald. Annars gör jag det inte, sa han på ett event i Miami, enligt Hollywood reporter.

Jazzmusikern och superproducenten Quincy Jones, 82, har vunnit en heders-Oscar och har varit nominerad till sju statyetter som kompositör och filmproducent. Dessutom sitter han med i Oscarakademins styrelse.

– Jag har varit involverad med akademin längre än jag kan minnas. Jag var den första mörkhyade styrelsemedlemmen. Jag hatar att säga ”första mörkhyade” för det betyder ”enda”, sa han nyligen på ett event i Miami, enligt tidningen Hollywood reporter.

Nu kan Quincy Jones bli en av de som bojkottar årets Oscarsgala.

– De ringde mig och frågade om jag kunde presentera tillsammans med Pharrell och Common. När jag kommer tillbaka till Los Angeles kommer jag be dem låta mig prata i fem minuter om bristen på mångfald. Annars gör jag det inte, säger han.

”Det är skrämmande”

20 filmstjärnor är i år med och tävlar i de främsta skådespelarkategorierna. Samtliga av dem är vita. Bland de nominerade för regi och manus finns inte en enda kvinna.

Quincy Jones är inte den första som har reagerat på bristen på mångfald. Regissören Spike Lee och skådespelerskan Jada Pinkett Smith hör till dem som har uppmanat till bojkott. Även regissören Michael Moore har meddelat att han ansluter sig till bojkotten.

Jones vill inte kommenterat de andra stjärnornas uppmaning, men säger:

– Det finns två sätt att göra det på. Du kan bojkotta eller så kan du fixa det. Det är skrämmande att se att 90 procent är vita och 80 procent är vita män, säger han.

Publicerad:

LÄS VIDARE