Grovt påhopp på Lars von Trier: ”Tagit för mycket droger”

Av: Jan-Olov Andersson

Publicerad:

Dansk kollega sågade honom på presskonferens i Cannes

1 av 3 | Foto: AFP
Nicolas Winding Refn.

CANNES. En dansk toppregissör – Nicolas Winding Refn – hoppar på en annan – Lars von Trier.

Filmfestivalens presskonferens för ”The neon demon” är antagligen bara upptakten på ett stort regissörsbråk i Danmark.

– Senast vi träffades, försökte Lars få ha sex med min fru. Han har tagit för mycket droger och är gammal och passé, säger Winding Refn.

Vid sidan av världsberömde Lars von Trier, 60, är 45-årige Nicolas Winding Refn, numera bosatt i Los Angeles, dansk films mest berömda regissör utomlands. Hans status bygger till stor del på actionfilmen ”Drive” (2011) med Ryan Gosling, prisbelönad i Cannes och stor publiksuccé.

Förra filmen ”Only God forgives” (2013), också med Ryan Gosling, hade världspremiär i Cannes, blev utbuad och floppade sedan.

LÄS VIDARE

Nya filmen ”The neon demon” hade världspremiär för pressen på torsdagskvällen. Denna märkliga skräck- och kannibalhistoria i Los Angeles modevärld, med Elle Fanning, 18, i huvudrollen, möttes av både burop och hånskratt. Recensionerna har varit ungefär 30 procent positiva och 70 procent totalsågningar.

De som är negativa, bekymrar dock inte den självsäkre danske regissören.

– Det är det som gör att det är lite Sex Pistols och punkrock över mina filmer. Om alla tyckte likadant, vad vore det då för mening att visa filmen här i Cannes? Det är därför jag gillar att bli inbjuden hit, att det är fullt av filmer som väcker blandade känslor.

Det är på frågan om han och Lars von Trier tävlar om att få skådespelerskor att göra de märkligaste saker framför filmkameran, som Winding Refn tänder till.

– Lars von Trier… han har tagit alldeles för mycket droger genom åren, nu är han slut och passé.

– Senast vi sågs frågade han min fru om han fick ha sex med henne. Jag tror han hittade någon annan slut (ungefär slampa) till sist.

Danska tidningen EkstraBladets filmskribent Kim Kastrup har pratat med Lars von Trier på telefon, men hans enda kommentar på alla frågor är:

– Nej, tack.

Fast var så säkra på att det danska filmbråket lär få en fortsättning.

Publicerad: