Mel Gibson: ”Jag har jobbat mycket med mig själv”

Av: Magnus Sundholm

Publicerad:
Uppdaterad:

Skandalernas Mel Gibson är tillbaka - med succéfilm

1 av 3
Mel ­Gibsons nya film fick stående ovationer i tio ­minuter av premiärpubliken i Venedig. Nu är han tillbaka från Hollywoods kylskåp. I tio år har han skrivit manus - och arbetat med sig själv. ”Jag har ett kreativt behov som måste tillfredsställas”, säger han.

I tio år har han suttit i Hollywoods kylskåp.

Med hyllade filmen ”Hacksaw ridge” är Mel Gibson på väg att släppas in i värmen igen.

– Jag har jobbat mycket med mig själv, säger han.

Gibson, 60, har ett långt, gråsvart skägg som han tvinnar frenetiskt mellan fingrarna när han tar emot på ett lyxhotell i Beverly Hills.

Tillsammans med de uppspärrade, stirrande ögonen gör looken inte mycket för att förändra den bild vi har av honom efter de antisemitiska, rasistiska och kvinnoförnedrande raseriutbrotten han ödelade sin karriär med för snart tio år sedan.

Men att i dag dra paralleller till det på grund av utseendet är inte rättvist.

– Om du visste vad jag ser fram emot att få klippa av skägget, säger han.

– Men tyvärr gör jag en film på Irland med Sean Penn och den utspelas på 1800-talet. Därför ser vi ut som en gammaldags version av ZZ Top (skratt).

Det som kanske mest skadade Gibsons rykte var de smyginspelade banden som exflickvännen Oksana Grigorieva gjorde. För full hals hörde vi honom skrika att han skulle döda ­henne och gräva ner ­henne i rosenträdgården.

Då slogs duon om lilla dottern Lucia, nu 6.

34 år yngre flickvän

I dag befinner sig Gibson i en lyckligare relation.

Sedan i fjol är han tillsammans med den före detta tävlingsryttaren Rosalind Ross, 26.

– Det funkar jättebra. Hon är en mycket speciell person, säger han.

Nyligen tillkännagav de att de ska bli föräldrar.

Barnet blir Gibsons ­nionde.

Med exfrun Robyn har han Hannah, 36, tvillingarna Christian och Edward, 34, William, 31, Louis, 28, Milo, 26, och Thomas, 17.

Att Rosalind är yngre ­eller lika gammal som sex av hans barn och 34 år yngre än honom tycker inte Gibson spelar någon roll.

– Det är inga problem om personen är rätt. Det kan spela roll om man har fel förväntningar. Men när det gäller relationer är det bara en siffra. Hon är en vuxen kvinna och vi gillar varandra. Vad mer kan man begära?

Hyllad av publiken

Det märks att Gibson mår bra. Det har inte alltid varit fallet under hans tioåriga frånvaro då han ­hoppade in och gjort ett par småroller.

När vi träffades i Santa Monica för några år sedan blev han rejält irriterad när de gamla skandalerna togs upp under en intervju, men fullföljde ändå åtagandet.

Efteråt bad han om ­ursäkt och sa att irritationen berodde på att han ­hade slutat röka.

I dag är tongångarna ­annorlunda.

– Well, de senaste tio åren har varit intressanta. Jag har jobbat med mig själv och det känns väldigt bra. Jag har lugnat mig lite. Jag blir inte lika irriterad som jag kunde bli.

– Jag känner mig lyckligt lottad och är bara glad över att vara tillbaka.

Med en film som ”Hacksaw ridge” i ryggen är det inte att undra på. Efter premiären på filmfestivalen i Venedig fick den stående ovationer i tio minuter. Scenerna från slaget om Okinawa under andra världskriget har kallats de mest realistiska som ­någonsin filmats.

’Har ett behov’

– Jag skaffade finansiering på egen hand. Traditionellt har Hollywood ­inte velat backa upp mig, säger Gibson som vann två Oscar för ”Braveheart”.

– Men sådana problem är vanliga nu. Man gör gärna filmer om hjältar i spandex, men riktiga hjältar är man rädd att ­betala för.

”Hacksaw ridge”, en sann historia om den ­amerikanske soldaten Desmond Doss som vägrade bära vapen, är något av ett familjeprojekt. ­Gibson son, Milo, spelar en av rollerna.

– Jag tycker att han gör det bra. Han är en av killarna. Och min andra son, Christian, är en av fotograferna. Han tog flera bra scener, bland annat en där en brinnande soldat går rätt mot kameran.

Filmen med Andrew Garfield i huvudrollen är ett av de projekt Gibson jobbat fram under sina år i exil.

– Jag har inte gjort ingenting. Jag har varit upp­tagen. Jag har utvecklat projekt, skrivit manus, ­varit en närvarande pappa och jobbat med mig själv.

– Om man inte utvecklar sig själv och går framåt går man bakåt. Jag har ett ­kreativt behov som måste tillfreds­ställas.

Han tvinnar skägget ännu snabbare och skrattar kort.

– Och det gör att jag inte åker i fängelse.

Gibson om …

… filmprojektet ”Vikings”:

- Jag äger fortfarande rättigheterna. Jag skrev den med Randall Wallace. Det ligger hemma och en dag kommer det att hoppa fram och visa sig.

… vad han har lärt sig om kärlek:

- Det William Golding skrev tycker jag säger allt: Man måste inte tycka om någon, men man måste försöka älska alla.

… vad han saknar från åren som sexsymbol:

- Jag saknar inte pressen som den stämpeln medförde. Den tillhör Andrew Garfield nu, som är singel och verkar gilla det. Jag försöker bara ha ett rikt kreativt liv.

Slaget om Okinawa

Andrew Garfield som Desmond Doss i ”Hacksaw ridge”.
Andrew Garfield som Desmond Doss i ”Hacksaw ridge”.

Operation Isberg var kodnamnet för ett ovanligt slag som utkämpades i slutet av andra världskriget mellan allierade och japanska styrkor på och runt den japanska ön Okinawa.

Ön var det sista stora hindret som de amerikanska styrkorna var tvungna att övervinna för att kunna invadera de fyra viktigaste öarna.

Det var inte bara Stillahavskrigets sista stora drabbning, till skillnad från övriga slag där japanerna gått till frontalangrepp möttes amerikanerna här av öde stränder. Att hålla ön med hjälp av gerillakrig var en ny taktik, vilket överraskade USA.

Slaget, som USA vann efter stora förluster, anses fortfarande vara det största kombinerade land- sjö- och luft­slaget i historien. Källa: Wikipedia

Publicerad:

LÄS VIDARE