Filmrecensioner

Nunnesex och Jesus-splatter

Av: 

Emma Gray Munthe

”Benedetta”
”Benedetta”

FILM

Paul Verhoevens ”Benedetta” är en blandning av halvhögt och lågt

Betyg: 3 av 5 plus

Benedetta

Regi Paul Verhoeven, med Virginie Efira, Charlotte Rampling, Daphne Patakia, Lambert Wilson


FILMRECENSION Regissören Paul Verhoeven gör vrickad film om den italienska nunnan Benedetta Carlini, som på 1600-talet påstod att hon såg syner, att änglar talade genom henne och att hon stigmatiserats. Mirakel eller bluff?

DRAMA Naket! Lesbiska nunnor! Bajsande nunnor! Nunnor som gnider sig mot en naken Jesus på korset! Dildos gjorda av Jungfru Maria-statyetter! Splatter-Jesus! Maktspel! Provokationer! Böldpest och demonröster!

Regissören Paul Verhoeven ger, och regissören Paul Verhoeven tar när han gör film på Judith C Browns bok "Immodest acts" om Benedetta Carlini – en verklig italiensk nunna som på 1600-talet påstod att hon såg syner, att änglar talade genom henne och att hon stigmatiserats. Mirakel eller bluff och en chans att som kvinna skapa egen agens? Helt oavsett – eller på grund av – detta straffades hon så småningom till 35 års fängelse för att hon haft en lesbisk relation med en annan nunna. 

"Benedetta" är inte lika vrickad som Verhoevens senaste film "Elle", eller ens en bråkdel av lika vass – men väl ett kinderägg av genrer, olika tonarter och skälmska upptåg. En del relativt normalt kostymdrama, en del underhållande vansinne, några nypor trams och gubberier, en och annan mäktig bild och kängor mot puritanism, kyrkligt hyckleri, kvinnors utsatthet och kvinnoförtryck genom tiderna. Efteråt är man inte riktigt säker på om man sett en provocerande bagatell, eller om man är provocerad för att den är så bagatellartad.


Visas på bio. 

ANNONS

Lyko ger dig allt inom skönhet – just nu till superpriser! Winter Sale.

Extern länk från Lyko SE

Handla nu

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Filmrecensioner

Film