Melodifestivalen

SCHLAGERN PRESENTERAS AV

Kamferdrops riskerade diskning – får tävla ändå

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

MELODIFESTIVALEN

KARLSTAD. Kamferdrops slipper diskning.

Bidraget ”Solen lever kvar hos dig” får tävla i kväll – trots att låten funnits tillgänglig på nätet i över åtta år.

– Vi har konstaterat att det inte finns något uppsåt från upphovsmännens sida att sprida verket offentligt, säger Christer Björkman till Nöjesbladet.

Nöjesbladet kunde avslöja att bidraget ”Solen lever kvar hos dig” funnits tillgängligt på nätet sedan 2009. Det bryter mot Melodifestivalens regler och Kamferdrops riskerade att diskvalificeras ur tävlingen.

Nu står det klart att hon får tävla trots regelbrottet. SVT anser nämligen inte att låtens upphovsmän fuskat medvetet.

– Efter att ha pratat med alla berörda parter, låtens upphovsmän samt demosångaren Jonny Fagerman, har vi konstaterat att det inte finns något uppsåt från upphovsmännens sida att sprida verket offentligt, säger Melodifestivalens tävlingsproducent Christer Björkman.

Var det ett svårt beslut att ta?

– Det svåra med sådana här situationer är alltid att man först måste få tag i all info och alla parter och sedan göra en bedömning utifrån flera olika parametrar, det är svårt.

Kontaktade demosångaren

För SVT avgjordes saken efter samtalet med demosångaren.

– Efter det samtalet kändes det ganska klart. Varken artisten, skivbolaget eller upphovsmännen har medverkat till att sprida låten. Det är en demosångare som lagt upp det här på en sida som han kontrollerar, utan upphovsmännens lov och det i sig är ju ett brott mot upphovsrättslagen. Han får inte göra det. Man får inte lägga ut outgivna verk, felet ligger på honom och det är där saken landar, säger Christer Björkman.

För att en låt ska få tävla i Melodifestivalen måste den vara outgiven. Den får inte ha funnit tillgänglig på nätet, släppts på skiva eller ha framförts offentligt.

Delade låten på Facebook

Enligt uppgifter till Nöjesbladet har artisten Jonny Fagerman haft låten ”Solen lever kvar” på sin repertoar sedan 2009, framfört den ett flertal tillfällen under sina livespelningar och också delat den på sin Facebook-sida. Förra året kontaktade låtens upphovsmän Herbert Trus och Dan Attlerud honom för att instruera honom om att aldrig spela eller sprida låten igen.

Nöjesbladet har varit i kontakt med Jonny Fagerman, som inte vill kommentera saken ytterligare.

Nöjesbladet söker Kamferdrops samt låtens textförfattare.

Publicerad:

LÄS VIDARE