The Mamas får öppna Melodifestivalen 2020

Hanna Ferm avslutar – här är hela startordningen i årets tävling

Av: Torbjörn Ek

Publicerad:

The Mamas är först ut – och Hanna Ferm får avsluta tävlingen.

SVT har nu avslöjat startordningen i Melodifestivalen 2020.

– Hanna gjorde ju ett stort intryck tillsammans med Liamoo förra året och fick framgång med det och man känner att det finns en viss förväntan, säger tävlingsproducenten Karin Gunnarsson i SVT:s Youtube-sändning.

Som experterna redan spekulerat i blir det The Mamas som får inleda Melodifestivalen 2020 och oddsfavoriten Hanna Ferm som får avsluta den sista deltävlingen.

SVT presenterade startfältet i en specialsändning på Youtube på fredagen och tävlingsproducenten Karin Gunnarsson, Christer Björkmans högra hand och hans blivande efterträdare fick kommentera skillnaden på årets startfält jämfört med förra årets uppställning.

– Det är att svenska språket finns representerat i alla åldersgrupper, alla genrer och alla tempon. Sen är medelåldern lite lägre. Förra året hade vi både Arja Saijonmaa, Jan Malmsjö och Ann-Louise Hansson. Det har vi inte i år så det skiljer från förra året, säger hon i sändningen.

– Det är ett väldigt modern och relevant år, men ändå med en förankring i tradition och det finns nånting för Mello-älskare i alla åldrar.

Sätter extra press på favoriten

När det stod klart att förra årets vinnare John Lundviks kör The Mamas skulle tävla i den första deltävlingen var det många som korrekt gissade att de skulle få starta hela tävlingen för att knyta ihop säcken från förra året.

Spelbolagens oddslistor har sedan startfältet blev offentligt i slutet av november, toppats av Felix Sandman och Hanna Ferm. Att de nu går ut som sista akt i sina respektive delfinaler är därför inte förvånande. Startnummer sju i respektive deltävling brukar gå till artister som får tittarna att sitta kvar framför tv:n och se hela programmet.

Att just Hanna Ferm får startnummer 28 av 28, sist ut i sista deltävlingen sätter extra press på henne som en av årets stora favoriter.

– Hanna gjorde ju ett stort intryck tillsammans med Liamoo förra året och fick framgång med det och man känner att det finns en viss förväntan. Vad ska hon göra 2020? Det känns som att det är en bra avslutare, en modern låt, en ung tjej, som ramar in startfältet väldigt bra, säger tävlingsproducenten Karin Gunnarsson i SVT:s Youtube-sändning.

Publicerad:

LÄS VIDARE