Naket och känslosamt med Uno Svenningsson

Av: Natasha Azarmi

Publicerad:
Uppdaterad:
Live är Uno Svenningssons röst lika klar som på TV och skiva.
Foto: KRISTER HANSSON
Live är Uno Svenningssons röst lika klar som på TV och skiva.

KONSERT Från gamla klassiker till "Så mycket bättre"-favoriter. På turnépremiären berör Uno Svenningsson med låtar från den långa och lysande karriären.


Uno Svenningsson
Turnépremiär: Slagthuset, Malmö. Publik: Fullt. Längd: 95 minuter. Bäst: ”Du kommer ångra det här”, ”Under ytan” och "Vågorna". Sämst: Den aningen sega starten.


MALMÖ. Många artister väljer att sjunga på svenska i tron att det per automatik låter naket och äkta. Det behöver det inte göra. Utan en rå nerv blir det meningslöst oavsett orden du väljer.

Uno Svenningsson har haft nerven med sig i alla sammanhang; som sångare i 80-talsgruppen Freda', på egna ben med en framgångsrik solokarriär eller i "Så mycket bättre" där han gjorde känslosamma tolkningar av Monsters "You'll be sorry" och Sabina Ddumbas "Effortless" på svenska. Med den förstnämnda stod han för säsongens kanske mäktigaste ögonblick.

Turnépremiären i Malmö är både en konsert och en resa genom livet och karriären. Efter en aningen seg start (minus den ömhudade "Tro på varann"-duetten med basisten Julia Falthin) börjar han berätta. Vi rör oss främst mellan åren 1993-94.

Sångaren skulle bli pappa och på ultraljudet spelade han in sonens hjärtslag. Inspelningen blev en del av låten "Skymtar för en stund".

Han spelade också in samtalen mellan morfar och farfar. Han återberättar de vitsiga diskussionerna till publikens skratt. "Om du bara visste" skrev han till dem: ”För mig kommer du alltid att vara den som trollband ett barn/Och det barnet det var ju jag".

Kanske är det därför som 58-åringen från Källeryd sätter ord på vardagen som få andra. Han har ju alltid granskat den så nära. Och i kväll får vi sällan höra låtarna utan att först veta historierna bakom.

Men Uno Svenningsson berör också med andras sånger. Han gör en gripande tolkning av Olle Ljungströms ”Kaffe och en cigarett”. Känslorna väller ur honom.

"Så mycket bättre"-favoriten "Du kommer ångra det här" blir även i kväll, tillsammans med "Under ytan" och "Vågorna", kvällens mäktigaste ögonblick. Rösten är precis lika djup och klar som på tv och skiva.

Det är naket och äkta och när turnén blivit varmare i kläderna kommer den att vara lika briljant som artisten själv.


LÄS FLER KONSERTRECENSIONER HÄR!

Publicerad:

LÄS VIDARE