Axwell & Ingrosso störst på Summerburst

Publicerad:
Uppdaterad:
I Göteborg hintar Axwell & Ingrosso än en gång om en Swedish House Mafia-återförening.
Foto: Anders Deros
I Göteborg hintar Axwell & Ingrosso än en gång om en Swedish House Mafia-återförening.

MUSIK

SUMMERBURST Axwell & Ingrossos skolavslutningshymner är den självklara medelpunkten på årets Summerburst.

GÖTEBORG. Det hände något otippat med musikstilen edm för några år sedan, ungefär när Axwell & Ingrosso släppte singeln ”Something new” 2014. Plötsligt lät edm som klassisk rock. ”Something new” kunde lika gärna vara en låt med de kaliforniska pudelfrisyrerna Journey.

Men egentligen är det ganska logiskt. Stadiumhousen är ju 10-talets motsvarighet till arenarocken. Dj:s har sedan länge tagit över stafettpinnen från rockbanden. Med en usb-sticka och en fet ljud- och ljusshow kan dansmusikproducenter med lätthet skräddarsy mäktiga live-upplevelser som, säg, U2, inte förmår med sin organiska sättning. Att edm smält samman med rock och pop accentueras genom samarbeten mellan Coldpay och The Chainsmokers.

Hårdast festande festivalen

Före detta Swedish House Mafia-medlemmarna Axwell & Ingrosso har snarare valt att ta saken i egna händer. Varför samarbeta med rockband och popstjärnor när de kan göra mäktiga poplåtar på egen hand? Senaste albumet ”More than you know” är full av effektiva hits för 10-talet.

På Summerbursts första, nästan tropiskt varma kväll, står de plötsligt på scenen i minimalistiskt ljus och tonar sakta in sin skolavslutningshymn ”Sun is shining”.

Summerburst är känd som Sveriges hårdast festande festival och ingen har skapat mer kaos här än i synnerhet Sebastian Ingrosso. Jag minns till exempel hans more is more-rejv på Stockholms stadion 2013.

Inte heller i kväll spar Ingrosso på krutet. Redan i andra låten står han på dj-båset och eldar upp publiken. Även Axwell provar vingarna på båset.

– Sebastian Ingrosso, jag vill hoppa! Göteborg, jag vill fucka ur! meddelar han däruppifrån.

Duon bjuder på ett röjigt set, men inte utan att låta lekfulla och inspirerade. De mixar till exempel in Childish Gambinos ”This is America” mitt i ett blytungt housebeat.

Stenhårda gitarrer

Den där rocken gör sig också påmind. Jag tänker till exempel på de stenhårda gitarrerna i egna hiten ”Dream bigger” och en sekvens ur Queens ”Bohemian rhapsody”.

Men duon är faktiskt allra bäst som popdito. Som i den stråkigt euforiska ”I love you”, nästan tugummipoppiga ”More than you know” och den svårt eskapistiska ”Dreamer”.

Showen är nästan banbrytande i sin minimalism. Jämfört med ”förbandet” Armin van Buuren som utnyttjar alla skärmar hela tiden sprinklar Axwell & Ingrosso blott ett duggregn av ljus över det boxningsringslika podium de står på. Det är effektfullt och smakfullt.

Men med en halvtimme kvar släpper de lös alla kanonerna. Då får vi även SHM-klassikerna ”Antidote” och ”Don’t you worry child”

Vansinnesfyrverkeri

I mars återförenades Swedish House Mafia på Ultra-festivalen i Miami för första gången på fem år. Under en spelning i New York förra helgen hintade Axwell & Ingrosso om en mer omfattande återförening nästa år. I kväll retas de vidare.

– Jag, Sebastian och en kille som heter Steve gjorde en grej i Miami. Vi kanske borde göra samma sak i Sverige också, eller vad säger ni? säger Axwell från scenen.

Efter att ha toppat showen med ett vansinnesfyrverkeri lämnar de oss med ett ”vi ses nästa år” och en tät dimma.

Publicerad: