Hozier: ”Vet inte hur man lever utanför en buss”

Av: Linnéa Borgert

Publicerad:
Uppdaterad:

Sverigeaktuell – efter två år på turné

1 av 5

Hozier har varit på resande fot sedan hans låt ”Take me to church” blev en monsterhit.

I kväll spelade han på Cirkus i Stockholm – nu är det bara två konserter kvar på den två år långa turnén.

– Jag känner en blandning av glädje, sorg och panik. Jag vet inte hur man lever utanför en buss längre, säger det irländska stjärnskottet till Nöjesbladet.

Nöjesbladet träffar Hozier, eller Andrew Hozier-Byrne som han egentligen heter, backstage innan han spelar på Cirkus. Det är hans första konsert i Stockholm.

– Jag är jätteglad att vara tillbaka i Stockholm. Jag spenderade ett par veckor här, förr i tiden när jag gick i skolan. Jag bodde hos en familj i förorten och började älska staden då. Så jag har många minnen härifrån, Skansen till exempel. Jag insåg precis att det ligger här bakom, säger han och pekar.

Den 25-årige singer-songwritern har varit ute på turné i två år. Vanligtvis spenderar han 12 timmar i varje stad. I dag är inget undantag – direkt efter spelningen bär det av till Köpenhamn.

Men snart är turnén slut.

– Jag kommer hem till Irland om fyra, fem dagar. Så det är en konstig tid för oss nu, säger han och fortsätter:

– Jag känner en blandning av glädje, sorg och panik. Jag vet inte hur man lever utanför en buss längre.

Tar strid mot våld i hemmet

Hoziers senastaste singel ”Cherry wine”, som också finns med som en liveversion på hans album från 2014, handlar om våld i hemmet. Samtidigt drar han igång en kampanj. Vinsten av försäljningen av låten går till välgörande ändamål. I Sverige går pengarna till ROKS.

– Det är ingen radio-singel. Låten handlar om att gå vidare från ett destruktivt förhållande. Nu har vi en plattform och möjlighet att göra någonting positivt av det.

Har du någon personlig erfarenhet av våld i hemmet?

– Precis som alla andra, tror jag, så känner jag folk. Folk jag älskar. Alla har historier om det. Jag tror inte att någon familj inte har det. Alla känner någon. Jag känner väldigt starkt för det.

Trodde inte att låten skulle bli en hit

Det är inte första gången Hozier väljer att göra en låt med ett starkt budskap. Hans superhit ”Take me to church” handlar om olika former av förtryck. Videon till låten är en protest mot attackerna mot homosexuella i Ryssland och själva texten handlar om förtryck i organisationer som kyrkan.

”Take me to church” blev artistens stora genombrott. I nuläget har låten över 505 miljoner spelningar på Spotify.

– Jag trodde inte att en låt som slog ett hårt slag mot den katolska kyrkan skulle bli en topp tio-hit. Vi skämtade om hur den någonsin skulle kunna hamna på radion. Jag trodde min karriär skulle gå långsammare. Framgången har överstigit alla mina förväntningar, säger Hozier.

Publicerad:

LÄS VIDARE