Mejla

Sofia Bergström

Record Store Day ger nytt liv till gammal musik

MUSIK

RECORD STORE DAY Rariteter från den hårdare rockvärlden som verkligen får det att vattnas i munnen lyser med sin frånvaro på årets Record Store Day.
Men det släpps ändå ett antal intressanta plattor som definitivt bör spanas in.

Även om Record Store Day drivs av kommersiella motiv och främst handlar om klirr i kassan för skivbolag och skivbutiker uppskattar jag att dagen ger kulturen kring skivor chansen att leva vidare, och inte minst att gammal musik får nytt liv.

Till exempel rapmetal-bandet Rage Against The Machines politiska protestkonsert utanför Staples Center i Los Angeles sommaren 2000 som häpnadsväckande nog först nu släpps på skiva.

Också material från Linkin Park, Motörhead, AC/DC och Soundgarden – akter som samtliga förlorat ikoniska medlemmar de senaste åren – dammas av och återvinns i nya förpackningar dagen till ära.

Bland annat får vinylversionen av Linkin Park-albumet ”One more light live”, som dokumenterar några av sångaren Chester Benningtons sista konserter i livet, se dagens ljus i helgen. Enligt efterlevande bandmedlemmar ges liveplattan ut för att hylla den avlidne frontmannens kompromisslösa kärlek till publiken. Och det finns något väldigt vackert och betydelsefullt i det.

Annars känns mycket av årets tyngre RSD-utbud tämligen urvattnat. För precis som tidigare år domineras dagen främst av återutgivningar på bildvinyl. Denna gång från bland andra Mastodon, Voivod, Europe, Kreator och Whitesnake.

Det är inga lockande rariteter eller överväldigande ljudupplevelser vi talar om utan snarare schyssta inredningsdetaljer som dessutom är hyfsat skonsamma mot plånboken.

Den smått kultförklarade black/thrash metal-akten Celtic Frost står emellertid för det mest spännande släppet i uppsjön av bildvinyler. Ep:n ”Tragic serenades” från 1986, som inte tillverkats på över tre decennier, släpps nu i en limiterad nyutgåva på 2 500 exemplar.
Och vad gäller svenska band ger Backyard Babies ut en begränsad bildupplaga av albumet ”Total 13”, som i år fyller 20 år, medan den stilbildande thrash metal-akten Merciless satsar på en rad intressanta nyutgåvor av utvalda alster ur katalogen.

Sofia Bergströms 5 Record Store Day-tips

Rage Against The Machine: ”Live at the democratic national convention 2000” (Epic/Sony)
Inspelningen av Rage Against The Machines politiskt laddade konsert i Los Angeles ett par månader innan bandet splittrades släpps nu för första gången – och då på vinyl i 5 000 exemplar. För drygt 250 kronor kan du säkra denna liveplatta som fångar ett viktigt ögonblick i den moderna musikhistorien.

Led Zeppelin: ”Friends/Rock and roll” (Atlantic/Warner)
Denna exklusiva sjutumssingel på gul vinyl, i ett sinnesjukt läckert skivomslag, innehåller unika mixar av ”Rock’n’roll” och ”Friends” av Jimmy Page som aldrig tidigare har släppts. Led Zeppelins allra första RSD-bidrag är troligen det mest unika rocksläppet du kan hitta i år. Hur många exemplar som når svenska skivhyllor är dock okänt i skrivande stund.

Soundgarden: ”A-sides” (IGA)
Soundgardens samlingsalbum från 1997 som för första gången blir tillgängligt på vinyl. Dubbelalbumet innehåller singlar från bandets debut-ep ”Screaming life” till fullängdaren ”Down on the upside” – med en bonus i form av spåret ”Bleed together” som enbart släpptes som singel. ”A-sides” släpps i 5 000 exemplar.

AC/DC: ”Back in black” (Epic/Sony)
2 500 AC/DC-entusiaster har chansen att bli ägare till återutgivningen av ”Back in black”. På kassett – ett format som många köpte albumet på när det släpptes 1980. Att bandets första album med Brian Johnson på sång, en i dag kultförklarad hårdrockplatta, ges ut som kassett är ett uppfriskande inslag i årets RSD-utbud.


Abramis Brama - live på Sound Pollution i Stockholm
Record Store Day behöver inte bli en kostsam historia. Många skivbutiker runt om i landet anordnar gratis liveframträdanden. Bland annat Sound Pollution i Gamla Stan som i år gästas av den lovande svenska rockakten Abramis Brama, som kommer att framföra material från nya plattan ”Tusen år”. Det lär bli gemytligt, svängigt och svettigt.


ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA hos Cervera: Upp till 30-50 % på massor av varor!

Cervera

Av: 

Sofia Bergström

Publisert:

LÄS VIDARE

Record Store Day är en slarvig vinylbuffé

ÄMNEN I ARTIKELN

Hårdrock

AC/DC

Jimmy Page

Soundgarden

Led Zeppelin

Linkin Park

Motörhead