”Den behövde skrivas medan folk är i livet”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-11-09

Sjukdomarna fick Gessle att lätta sitt hjärta

När Marie Fredriksson blev sjuk bestämde sig Per Gessle.

Han sa ja till boken om livet och Roxette.

”Att vara Per Gessle” skildrar miljonsäljare och succéer. Men även bråk med Marie Fredriksson och Gyllene Tider.

– Ingen censur, säger Per Gessle till Aftonbladet.

Författaren Sven Lindström föreslog boken redan 2001. Per Gessle var först tveksam.

– Men när Marie och Roffe Nygren på Emi blev allvarligt sjuka och man inte visste om de skulle överleva – då kändes att någon måste skriva den här boken medan folk är i livet. Deras två sjukdomsfall fick mig att säga OK, säger Per Gessle. En sådan här bok skriver man för sina barn.

”Inte hurra hurra”

Gessle var inte intresserad av en hyllning.

– Jag ville inte att det skulle bli hurra hurra. Jag lägger mig inte i vad folk säger i boken. Hela idén är att människor har olika åsikter. Men kompletterar varandra.

– När Anders och andra blir sura i boken är det helt OK, säger Gessle. Det var infekterad stämning i Gyllene Tider och med Marie när breaket kom i mitten av 90-talet.

Kallas girig

Och visst är det surt. Ofta om pengar. Anders Herrlin i Gyllene Tider kallar Per Gessle för ”otroligt givmild, men girig.”

– Jag har inga problem med de andra åsikterna i Gyllene Tider, säger Per Gessle. Jag har svårt att skriva under att de skulle vara ”lurade”. Alla i bandet tjänade jävligt bra på den turnén.

De fick sex miljoner kronor var.

– Ja. Visst tjänade jag mer, men så blev utfallet. Det blir diskussion om pengar eftersom jag varit framgångsrik. Jag sitter här med mina dyra bilar och mina dyra viner och min bostad på Strandvägen och Sven vill skriva om det.

”Alla chockade”

2002 blev Marie sjuk. Det påverkade ditt sätt att jobba. Förändrade det hur du tänkte om livet?

– Jag tror alla vi nära Marie blev chockade och började ifrågasätta allting. Vi var drygt 40 år. Jag var trött på musikbranschen och Roxette kunde lika gärna läggas ner. Jag har inte haft mycket tragedier i familjen sedan pappa dog 1978. Inga trauman, så det var jobbigt och märkligt. Mest för Marie och hennes familj förstås.

Stolt över Roxette

Sven Lindström understryker i boken hur stora Roxette var runt världen. ”It must have been love” har spelats fyra miljoner gånger i USA-radio, samma som till exempel ”Jumpin Jack flash”.

– Roxette 1988–1995 hade en fantastisk tid som jag är stolt över, säger Per Gessle.

Senare kom moln. Du kände dig obekväm när du vägde 94 kilo 1999?

– Jag har haft viktnoja sedan jag var liten. När vi spelade in video ville jag inte vara med och förstöra med min äckliga kropp. Med det här jobbet måste jag skärpa mig och då gjorde jag det.

Vad är du mest stolt över?

– Jag har haft tumme med det mesta. Jag är 50 om två år, klart att jag är mest stolt över familjen och vår son. Jag har haft tur att få ha min hobby och min stora eld som mitt arbete. Och en kontinuitet.

”Otroligt häftigt”

De senaste åren har han haft stora framgångar med ”Mazarin” och ”En händig man”.

Så. Hur är det att vara Per Gessle?

– På det stora hela är jag lyckligt lottad. Nästan dagligen möts jag av positiva tillrop från människor på stan. Folk som uppskattar det man gör. Det är otroligt häftigt.