Anders Wendin: ”Den här skivan kan bli min sista”

Publicerad 2012-09-29

Nu är han redo att släppa Moneybrother

Moneybrother har nyss släppt en platta.

En samling låtar som kan visa sig bli slutet för en av Sveriges största artister de senaste tio åren.

– Jag skulle inte bli förvånad om det här var min sista skiva, säger han.

Efter att ha ägnat flera år åt att spela punk i mer eller mindre anonyma band slog Moneybrother ned som en bomb på den svenska musikhimlen 2003. Första singeln ”Reconsider me” blev en radiohit och Anders Wendin vann grammis för bästa rockalbum och hyllades av kritiker.

Inspelningen av hans nya album ”This is where life is” har dock ­tagit på krafterna. Anders har, tillsammans med nära vännen och producenten Christoffer Roth, kuskat runt halva jordklotet för att spela in.

”Enorma erfarenheter”

Och just nu pekar en hel del mot att denna sjätte platta blir det sista fansen får höra av Anders Wendin, 37, som Moneybrother.

– Det känns faktiskt jävligt avlägset i dag att göra en ny skiva. Jag har alltid sett Moneybrother som min experimentverkstad, det har gett mig enorma erfarenheter och ­upplevelser, men nu vet jag inte hur man någonsin ska kunna toppa det här, säger Anders Wendin.

Lanserade tomatsoppa

Bakgrunden till det här är egentligen ganska enkel: Moneybrother – som också driver sitt eget ­skivbolag – menar att det börjar bli svårt att hitta på nya spektakulära sätt att marknadsföra sin ­musik på. Eller hur man kan förnya sig som ­artist.

Ni som kan er Moneybrother vet också att inför förra plattan 2009 ­lanserade Anders en ­tomatsoppa som komplement till ­musiken. Inför den här bestämde han sig alltså för att resa jorden runt och spela in – samtidigt som det gjordes en hel dokumentärfilm om arbetet.

Även om detta nu är slutet så tycker inte Anders att det känns speciellt läskigt.

Vill åka på turné

– Nä. Jag kommer att hålla på med musik i alla fall. Jag har egentligen alltid valt en knepig väg som artist. Bränt mycket pengar på att åka och spela i länder där jag är ­direkt okänd, när jag hade kunnat göra som andra och stanna hemma och spela in pengarna. Jag är stolt över det jag har skapat här, säger Anders.

Vad händer nu då?

– Jag vill leverera en djävulskt bra liveshow. Åka ut på turné och spela det här, men sen vette fan alltså. Jag skulle inte bli förvånad om det här var min sista ­skiva, ­säger han.

Moneybrothers platta spelades in – i sju länder

”This is where life is” spelades in i flera av världens mest mytomspunna studios, i sju olika länder. Bland annat har de besökt Bob Marleys gamla Tuff Gong på Jamaica och anrika Electric Audio i Chicago. I Brasilien låg ­studion, om man nu kan kalla den för det, mitt ute i favelan i ett av de farligaste områdena i hela Sydamerika. När de kom in i området hade ett ­lokalt gangstergäng satt upp vägspärrar för att hindra polisen från att över huvud taget köra in i området.

– För att få rulla in var vi tvungna att veva ned rutorna på bilen och visa våra händer. Så att de såg att vi var obeväpnade, berättar Anders.

Till viss del har inspelningarna finansierats av dryckes­jätten Red Bull, som också driver eller äger ett flertal av de studios som Money­brother besökte.

Var sin egen projektledare

”Jag var helt knäckt. Det var den jobbigaste inspelning jag gjort. Vi spelade även in en film samtidigt och man är på en tunn liten tråd när man reser så mycket. Någon gång stod vi bara och skrek åt filmcrewet. ”Ursäkta kan du ta den tagningen igen så vi kan ta den i solnedgång?” Vi bara nej! Ni får ta upp det vi gör in ­real life annars är det borta”, säger Anders.

Följ ämnen i artikeln