Rockbjörnen 2017

PRESENTERAS AV

Way out West-arrangören: ”Man måste göra varje år som det skulle vara det sista”

Av: Mathilde Albinsson

Publicerad:
1 av 3 | Foto: MARCO GUSTAFSSON
Ola Broquist, arrangör från Luger.

Emmaboda och Bråvalla lägger ner sina festivaler inför nästa år.

Det ryktades i fjol att även ”Way out West” kan gå i graven. Men på torsdag har musikevenemanget premiär – och enligt arrangörerna med det bästa artistprogrammet någonsin.

– Man måste göra varje år som det skulle vara det sista, säger Ola Broquist, arrangör från Luger och en av festivalens grundare.

Frank Ocean, Lorentz, Tove Styrke, Eva Dahlgren, Major Lazer, Sabina Ddumba och Lana Del Rey.

Det är bara några exempel på de som gästar årets upplaga av Way out West.

– Jag tycker det är vår bästa line-up någonsin. Det finns en bra spridning och bredd med intressanta små och mellanstora artister till de riktigt stora dragplåstren. Det känns jättebra, säger Ola Broquist, arrangör och grundare.

Förra året florerade ett rykte: Way out West gjorde 2016 sitt tionde år. Men det var inte säkert att det skulle bli ett elfte.

Ola Broquist bekräftade då för Göteborgs-Posten att det inte var säkert att man skulle återkomma ännu en sommar.

”Kan inte pågå i evighet”

Men på torsdag är det alltså dags igen. Då intar musikfestivalen återigen olika scener i Slottsskogen i Göteborg. Men tongångarna är desamma nu som då och klingar även i år i moll.

– Man måste göra varje år som det skulle vara det sista, säger Ola Broquist och utvecklar:

– Man måste känna en hunger. Det får inte bli slentrian av det hela. En liten del av det hela är nog att inse att det här inte är något som pågår i all evighet per automatik.

Tidigare i år meddelade arrangörerna för Emmabodafestivalen att sagan om den småländska sagan tar slut. Sedan kom beskedet att även Bråvallafestivalen 2018 ställs in som en konsekvens av de anmälningar om sexbrott som inkom under årets upplaga. Det har dock spekulerats i huruvida en haltande ekonomi kan ligga bakom beslutet att lägga ner, något arrangörerna dementerade som en ”cynisk spekulation”.

– Festivalens position känns stark. I allt vad vi kan se, så ökar ändå festivalpubliken totalt sett. Sedan är det absolut så att vissa festivaler försvinner och andra uppstår. Men totalt sett tror jag faktiskt att det, från år till år, säljs fler och fler festivalbiljetter i Sverige. Vi ser ingen trend i att gå på festival minskar, säger Ola Broquist.

Festivalbusiness – ett risktagande

Och ekonomin för Way out West är stabil, menar han.

– Det går väl upp och ner, men just nu går det bra. Att arrangera festival innebär dock nästan alltid ett stort risktagande. Det är höga kostnader och väldigt många faktorer som spelar in och kan påverka kostnaderna eller biljettförsäljningen, säger han och fortsätter:

– Biljetterna kostar en hyfsad slant, så bara 500 biljetter åt ena eller andra hållet betyder rätt så mycket pengar.

Ett ordinarie festivalpass för alla tre dagarna kostar från 1440 kronor. En ordinarie dagsbiljett går på 995 kronor. Enligt Ola Broquist står det redan nu klart att Way out West slår nytt försäljningsrekord i år.

– Vår vision och ambition är att göra en riktigt bra festival. Så länge vi kan det och tycker att det är kul att göra det så känns det som att vi fortsätter.

Publicerad:

LÄS VIDARE