”Män tror att de kan tafsa för att man dansar med dem”

Publicerad 2016-07-21

Nathalie, 26, om Dansbandsveckan

MALUNG. Dansbandsveckan i Malung har tagit krafttag mot all typ av sexuellt ofredande.

Trots detta polisanmäldes en våldtäkt redan andra dagen.

– Det är oerhört svårt för oss som arrangör att förhindra att ett allvarligt brott begås, säger Lars Bälter, pressansvarig på plats.

Nöjesbladets reporter Filip Joelsson och fotograf Margareta Bloom Sandebäck på plats i Malung.

Dansbandsveckan i Malung pågår för fullt.

Med sina uppemot 50 000 besökare krävs att ett stort maskineri fungerar för att allt ska falla på plats.

Efter en våg av sexbrott på festivaler runt om i Sverige valde därför arrangörerna av Dansbandsveckan i Malung att ta krafttag för att sätta stopp för liknande händelser.

– Vi antog ett policydokument innan festivalen där vi gick ut med information om att total nolltolerans råder mot all typ av sexuellt ofredande här. Sen har vi ett tätt samarbete med Röda Korset, Kvinnojouren, Polisen och kommunen, säger Lars Bälter.

Övergrepp andra dagen

Trots kraftsamlingen anmälde en 18-årig kvinna en våldtäkt redan under festivalens andra dag. Men eftersom omständigheterna runt överfallet ännu är oklara kan inte Lars Bälter uttala sig om vad som kan ha gått fel.

– Vi vet ju inte om det har skett här på festivalområdet eller om det har skett nere på stan. Om det hänt utanför området, vilket ju är minst lika olyckligt, så är det kommunen som har ansvaret, säger Lars Bälter.

Hur hanterar ni situationen om ett övergrepp faktiskt sker på området?

– Vi har har personal på plats och kan erbjuda både medicinsk och psykisk hjälpt direkt i den mån det är möjligt, säger han.

Killar tror de kan ta för sig”

Nathalie Börenskogh, 26, besöker Dansbandsveckan för femte året. Hon berättar att hon vid flera tillfällen råkat ut för killar som tafsar. Så även i Malung.

– Jag blev utsatt för det på dansgolvet här om dagen. Det spelar ingen roll var man är tror jag. Män tror att de kan tafsa bara för att man dansar med dem. Men jag tycker att man kan känna en passion i en dans utan att det betyder att man vill göra något mer, säger hon.

Som ett led i att förhindra att stök uppstår är all typ av överförfriskning förbjuden inne på dansområdet.

– Berusade människor kastas ut. Men som jag ser det är de flesta faktiskt här för att dansa. Och det brukar i regel inte gå så bra om man är berusad, tack och lov, säger Lars Bälter.

ANNONS