Artister ska rädda Hultsfred

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-25

Rockparty säljer sina sidobolag– satsar allt på festivalen

Efter miljonförluster och några svåra år – nu säljer Rockparty alla förlusttyngda sidobolag och går tillbaka till att bara ordna en festival.

– Vi är tvungna att försöka komma loss från våra skulder, säger Lennart Beijer, ordförande i Rockparty.

Rockparty, som arrangerar Hultsfredsfestivalen, har brottats med svåra ekonomiska problem i flera år. Föreningens sidobolag har dränerat föreningen på pengar och all vinst har pumpats in i de blödande sidoverksamheterna.

Nu återvänder Rockparty till rötterna för att rädda Hultsfredsfestivalen från undergång.

– Vi tvingas att aktivera våra tillgångar genom att sälja dem. Det gör att vi kommer att vara tillbaka på ruta ett som ideell förening och där kommer vi att agera som förr i tiden, att vi försöker ordna festivaler och andra konserter, säger Lennart Beijer, ordförande i Rockparty.

Det är bolagen Gyro, Metropol, Music link och Rock city som nu kommer att gå till försäljning för att rädda festivalen.

Kommunens intresse

Företaget Gyro bedriver gymnasieutbildning i Hultsfred och Lennart Beijer hoppas att den kommer att finnas kvar även efter försäljningen.

– Vi vill att den ska vara kvar men det kanske inte är en kärnverksamhet för Rockparty, utan det är väl egentligen ett mycket större kommunalt intresse, säger han.

Lennart Beijer hoppas även på att kommunen ska vara intresserad av att ta över Rock city, ett bolag som äger en stor fastighet i Hultsfred.

– I och med att en väldigt stor del är en utbildningslokal i dag så är det i första hand ett kommunalt intresse, säger han.

Värderad till 22 miljoner

Så ni hoppas på att kommunen ska ta över fastigheten och utbildningen?

– Ja, och det gör vi utifrån att de verksamheter vi i dag har igång i den här lilla kommunen ger ett ganska ordentligt netto varje år till kommunkassan. Det är ingen som vill bli av med de sakerna, säger Lennart Beijer.

Kommunen för nu diskussioner med Rockpartys styrelse om att köpa loss Rock city-huset som en första åtgärd. Fastigheten ägs redan nu till 49 procent av kommunen – och den är värderad till 22 miljoner kronor.

– Vi har bildat en grupp där vi för diskussioner med Rockparty. Men från kommunens sida måste vi då få se en helhetsplan på hur festivalen ska leva kvar, säger Kira Berg, kommunalråd.

Beroende av festivalen

De anställda i sidobolagen är mer eller mindre beroende av en festival för att existera i kommunen.

Det gäller både gymnasiestudenterna i Gyro och Rock city-huset, som har flera utbildningar knutna till musikbranschen.

– Vi kan inte bara gå in och köpa en fastighet om det inte finns någon verksamhet, menar Kira Berg.

Räknar du med tuff debatt i kommunen om ni ska köpa ett hus värt 22 miljoner?

– Det finns säkert folk som kommer att tycka till om det, säger Kira Berg.

Följ ämnen i artikeln