Hultsfreds- festivalen läggs ned

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-07-21

Arrangören säger upp sina anställda

Publiken sviker Hultsfredsfestivalen, vilket har slagit hårt mot arrangören Rockparty. Bolagets ordförande, Lennart Beijer, säger att det kommer bli svårt att få banklån för en ny storsatsning efter årets förlust. ”Tre års förlust är lite mycket, då får man nog klara sig själv”, säger han. Trots att festivalen vill komma tillbaka nästa år tyder allt på att den läggs ner i sin nuvarande form.

I dag kom chockbeskedet för Hultsfredfestivalen. Alla cirka 20 anställda i bolaget Rockparty har blivit varslade. Nu kan de tänka sig att sälja av andra verksamheter för att rädda bolaget.

– Vi börjar titta på tillgångar som måste frigöras, säger Lennart Beijer ordförande i styrelsen.

Lennart Beijer.

Rockparty och Hultsfredfestivalen gick med storförlust redan 2007. De tvingades varsla anställda och sparka sin dåvarande chef JP Bordahl. Även 2008 noterades en förlust.

Trots det utgångsläget valde Hultsfredfestivalen att satsa sig ur krisen i år – med både en extra dag i programmet och större budget än någonsin för artister. En satsning som nu får konsekvenser.

Är uppgiven

Som Nöjesbladet kunde avslöja redan i morse togs på styrelsemötet i dag klockan 11 det formella beslutet om att varsla samtliga anställda.

– Ja, jag räknar med att det blir varsel, vi måste se över allt. Sammanlagt handlar det om runt 20 personer, då räknar jag även våra helägda bolag som Metropol som står för maten och Music Link som står för teknik och liknande, sa en uppgiven Lennart Beijer till Nöjesbladet på måndagskvällen.

I efttermiddags lät det så här:

– Det är inte en lätt situation, men det stämmer inte att Hultsfred går i graven. Vi lägger ett allmänt varsel, men det innebär inte att vi säger upp folk, säger Lennart Beijer till TT Spektra.

Ska frigöra tillgångar

Lennart Beijer berättar att personalen har blivit varslad. Nu tittar de på vilka omplaceringar de kan göra.

– Vi tittar på var och ens arbete och framtid och möjligheter, säger han till Nöjesbladet.

– Vi är inne på att bli ytterligare kostnadseffektiva.

Rockparty äger också flera andra verksamheter runt festivalen.

– Vi börjar titta på tillgångar som måste frigöras. Utbildningar och fastigheter är vi beredda att diskutera, de utgör inte vår kärnverksamhet, säger han.

Som skäl till att festivalen gått sämre under senare år är på grund av den stenhårda konkurrensen, menar han.

– Med facit i hand har vi sålt för få biljetter, men 20 000 är inte så dåligt, säger han och då är inte de sålda biljetterna till Sonisphere inräknade.

Redan förra söndagen kunde Nöjesbladet berätta att Hultsfredsfestivalen 2009 går minus. Då avslöjades inga siffror, eftersom chefen Per Alexandersson ville vänta med att redovisa ekonomin tills helgens Sonisphere-festival, där Rockparty var medarrangör, hade räknats ihop.

Gör miljonförlust

En exakt förlustsiffra för 2009 finns inte ännu eftersom Sonisphere nyligen avslutades. Men det räknearbetet kommer att bli klart inom kort. Enligt en källa som Nöjesbladet varit i kontakt med handlar det om en förlust i storleken 7 miljoner.

– Jag har ingen exakt siffra, men det lät lite mycket. Vi ska ­räkna ihop allt så småningom, men visst blir det några miljoner back, ­säger Lennart Beijer.

Orkar festivalen komma tillbaka nästa år?

– Vi har haft anledning att fundera på det många gånger. Men vi vill köra nästa år också, alla inblandade vill att det ska bli så.

Men då i en mindre skala?

– Det kan man tänka sig, och det är precis sånt vi återigen ska börja diskutera i morgon (läs: idag).

Säljer för få biljetter

Blir festivalchefen Per Alexandersson kvar?

– Han har gjort ett kanonjobb. Men vi säljer ändå inte nog med biljetter. Det beror på mycket, som valutaförändringar och mindre sponsorer på grund av finanskrisen. Men jag hoppas Per vill fortsätta driva skutan framåt.

Nöjesbladet har under tisdagen försökt fått tag på ansvariga för Hultsfredsfestivalen, utan att lyckats.

Aftonbladets
bloggar

Följ ämnen i artikeln