Ambitiöst projekt gör om Stockholm – i ”Minecraft”

Publicerad 2013-10-17

Spelarna får bygga upp hela huvudstaden på nytt

Stockholm blir Blockholm.

Tack vare svenska spelsuccén har nu Arkitektur- och designcentrum återskapat Sveriges huvudstad.

Men några byggnader återfinns inte − tanken är att spelarna ska bygga om staden efter eget huvud.

Markus Bohm, projektledare/curator på Statens centrum för arkitektur och design.

Den 24 oktober öppnar Blockholm sina dörrar. Det är Arkitektur- och designcentrum som ligger bakom det spektakulära projektet som alltså fört in hela Stockholms landdata i det svenska blockbyggarspelet

. Idén till det hela utkristalliserades när projektledaren Markus Bohm och arkitektkollegan Mats Karlsson satt och spelade ”Minecraft” med sina barn.

− Plötsligt insåg vi hur stadsplansvärlden överlappar världen i spelet, säger Bohm till Spela. Man springer omkring i låtsasvärldar. Men de här låtsasvärldarna är ju något som arkitekter gör också. Vi gör ju massa förslag och projekt, men många av dem blir ju aldrig av. Många finns bara virtuellt. Och så länge de inte byggs så finns de ju inte – på samma sätt som en spelvärld inte finns. Eller, den senare är ju mer verklig eftersom den faktiskt används. Så vi tänkte att det här kan bli ett fantastiskt sätt att sammanföra två kulturer. Och sedan när vi väl började spåna så kom den här idén om Blockholm ganska fort.

”Kommer känna igen dig”

− Blockholm är en så nära översättning av Stockholm man kan komma. Vi har använt ett program för att föra över den exakta landdatan till ”Minecraft”. Det känns som på riktigt, varenda liten kulle finns med. Om du har en favoritpark, om du brukar gå igenom Rålambshovsparken till exempel så kommer du att känna igen den. Det finns en igenkänningsfaktor som är rätt häftig – och overklig eftersom allt är skapat av block.

Hur är det tänkt att man ska bygga, har ni kvar vägnätet?

− Ja, det är en viktig del, vägarna. Om vi inte knyter an till den här världen vi har så hade det här kunnat vara vilken virtuell värld som helst, några öar i skärgården bara. Vi vill ha kopplingar till den här staden, och tanken är att vi ska bygga om den. Därför vill vi att de som bygger ska tänka på Stockholm. Det är det som idéerna handlar om, som alla besökare ska tänka på. Vi har det exakta vägnätet. Och alla tomter vi har, vi kommer dela ut 100 000 ungefär. Alla dem är de riktiga tomter, fastigheter, som finns. Så vi gör någon slags kommunism här, vi snor alla tomter och delar ut dem till folket. Och det har ju alltid funnits så mycket klagomål, det finns inte tillräckligt med land att bygga på – därför rensar vi bort allt som finns och börjar om från scratch.

”Ingen tävling”

Hur får man en tomt då? Skickar man in en förfrågan?

− Nej, det där kan man läsa om på vår sajt, men egentligen är det väldigt enkelt. Har man spelet ”Minecraft”, vilket är en förutsättning för att vara med, så går man in på vår hemsida den 24 oktober då hela projektet startar. Där lämnar vi ut adressen till den server vi använder, och sedan är det bara att gå in. Och när man kommer in i Blockholm så får man sin tomt automatiskt. Man landar på sin tomt. Och det är givetvis så att man bara kan bygga på sin egen och inte någon annans.

Kan man bygga hur högt man vill?

− Nej, vi kommer ha en begränsning för det eftersom man ibland vill testa gränser och bara bygga högt för byggandets skull. Vi vill att folk ska fokusera på hur byggnaden ser ut, och inte att det ska bli någon sorts tävling i vem som kan bygga det högsta huset.

Som jag förstår det kommer ni släppa Gamla stan först?

− Ja, så är det tänkt.

”Vad händer med slottet?”

Och sedan är det stadsdelarna innanför tullarna som gäller?

− Nej, vi har försökt få med så mycket vi kan. Det innebär att vissa andra kommuner är med, det är inte bara Stockholms kommun. Det vi har lyckats med är i höjdled, ungefär från Tensta till Skärholmen, och i östvästlig led så är det en bit in i Ekerö och in i halva Lidingö.

Lite skärgård alltså?

− Ja, det är precis så Fjäderholmarna kommer med.

Stora byggnader som Globen och andra arenor, kommer det också att vara tomter man kan bli tilldelad?

− Ja. Slottet är en tomt. Riksdagen är en tomt. Det är också intressant, det finns så mycket värde i de hus som finns här. Jag menar, vad kommer hända med slottet? Vi vet inte.

Jag har förstått att ni gärna skulle vilja att de olika ambassaderna ska göra varandras hus?

− Ja, det är ett förslag. Vi ska göra det nu, erbjuda till exempel den ryska ambassaden att bygga den amerikanska. För det första tycker vi att det är kul att de får förhålla sig till den världen, men om de bygger åt varandra så blir det en väldigt speciell känsla. Speciellt om man bygger åt någon som man har en knepig relation till. Det är en av de grejer vi funderat på, vi har en del på lager.

”Behöver all hjälp vi kan få”

− Det vi hoppas på är att det här ska skapa en gemenskap. Jag menar, det är ju 100 000 tomter, vi kommer behöva all hjälp vi kan få. Sedan är det ju det att man verkligen jobbar sida vid sida, man ser vad sin granne gör.

Man kommer kunna se på avstånd folk som bygger?

− Ja, det där är en av de mer intressanta grejerna, det är den här webbkartan vi har. Den innebär att man kan se staden, ungefär som i Google Maps, hela kartan ovanifrån, men man kan också zooma in och se folk jobba, kvarter för kvarter. Uppifrån kommer det se ut som ett ritblock där alla fyller i sin lilla punkt.

ANNONS