Igår hiphop, idag tv-spel

Hur klassar man kulturuttryck som ”ultravåldsamma”?

ULTRAVÅLD? ”Grand theft auto”-serien hamnar ofta i skottlinjen när olika former av spelcensur diskuteras.

Ska man få sälja ”Grand theft auto” till minderåriga?

Enligt USA:s Högsta domstol är svaret ja.

PETER OTTSJÖ

Det är synd om Leland Yee.

I flera år har senatorn försökt stoppa försäljningen av ”ultravåldsamma spel” till barn. Nu har USA:s högsta domstol tagit hans pekpinne och slagit honom på fingrarna med den. Spel ska skyddas av yttrandefriheten, säger de i en historisk dom. Några förbud blir det inte tal om.

Det är synd om Yee. Är det synd om barnen? Antagligen.

Men inte för att de nu slipper bry sig om hur man klassar ett kulturellt uttryck som ”ultravåldsamt” (Bibeln? ”Taxi driver”? ”LA noire”?). Utan för att Leland Yee ägnar sin karriär åt fel saker.

Jagar måltavlor

De försöker inte skydda barnen lika mycket som de jagar måltavlor för politisk vinnings skull. Om Yee varit senator på nittiotalet hade han lagstiftat mot hiphoptexter – vars författare vittnade om de sociala orättvisor och den maktlöshet såna som Yee inte lyckats bekämpa.

Sju av de nio domarna ansåg dock inte att spel är mer skadligt för barn än andra underhållningsformer – och de hittade inte någon vetenskaplig bevisning för motsatsen heller.

Kanske borde Yee och hans anhang fundera över om ”samhällets trygghet” och ”barns mentala hälsa” verkligen handlar om vilka spel folk konsumerar. Kanske handlar det mer om utbildning och sjukvård, om rättvisa löner och sociala skyddsnät. Vad vet jag.

Spelvärlden badar i skit

Jo, jag vet att spel förstås måste skyddas mot censursaxar.

Jag vet också att spelens studiochefer sällan förtjänar det. De ägnar sig mest åt att räkna dollarsedlar och tala om spel som ”varumärken”. Bara när såna som Leland Yee gör sig påminda börjar cheferna hålla fina tal om konsten. På varje ”Bioshock” går det femtio shooters med tveksam geopolitisk propaganda. För varje ”Shadow of the colossus” finns det femtio familjespel där man ska vifta med armarna framför tv:n.

Spelvärldens samlade konstnärliga värde känns ibland inte mycket mer dyrbart än en omgång av Melodifestivalen.

Men nu är skiten grundlagsskyddad i alla fall.

ANNONS