Tv-recensioner

Tjusig röra i desperat behov av en plan

Så bra är Joss Whedons HBO-serie ”The nevers”

Av: 

Karolina Fjellborg

”The nevers”.
”The nevers”.

TV

TV-RECENSION Skaparen Joss Whedon har redan hoppat av.

Fyra avsnitt in i tjusiga men ofokuserade ”The nevers” är jag benägen att följa efter.

Betyg: 2 av 5 plus
The nevers

HBO Nordic
Säsong 1, del 1-4
Av Joss Whedon, med bl a Laura Donnelly, Ann Skelly, Olivia Williams, James Norton, Tom Riley, Ben Chaplin, Pip Torrens, Denis O'Hare, Zackary Momoh.


HISTORISK SCI-FI Skaparen Joss Whedon – mannen bakom kultiga serier som ”Buffy och vampyrerna”, ”Angel” och ”Firefly” – klev av som showrunner redan i november, och lämnade sedan över tyglarna till Philippa Goslett.
”Utmattning” var den officiella anledningen, men man kan förstås misstänka att de anklagelser om maktmissbruk, olämpligt beteende och ”giftig arbetsmiljö” som på sistone har riktats mot honom också kan ha haft något med saken att göra.
Hur som helst anländer hans ”The nevers” – en sorts kvasifeministisk viktoriansk släkting till ”X-Men” – som något av en tjusig röra, med steampunk-look, snärtig dialog och ett myller av potentiellt intressanta figurer men också ett desperat behov av narrativ ordning och reda.
Handlingen utspelar sig i London kring förra sekelskiftet, ett par år efter att en mystisk företeelse har gett vissa människor övernaturliga förmågor. Dessa människor, som huvudsakligen men inte enbart är kvinnor, kallas för ”de rörda” och har bildat en ny sorts underklass som det vita, manliga etablissemanget både fruktar och förtrycker (dra valfri parallell till rasism/sexism/xenofobi).
Hjältinnorna, som jobbar för att beskydda de rörda från diverse faror, är väninnorna Amalia True (Laura Donnelly), som kan se ”krusningar” av framtiden, och Penance Adair (Ann Skelly), som har en speciell relation till elektricitet. De två har samlat ett kuriöst gäng rörda personer på ett barnhem, som finansieras av det barska societetslejonet Lavinia Bidlow (Olivia Williams).
Sedan har vi, bland annat, den mordiska galningen Maladie (Amy Manson), kriminella Bonfire Annie (Rochelle Neil), som kan leka med elden, den grovkorniga polisen Frank Mundi (Ben Chaplin), den före detta militären lord Massen (Pip Torrens), som planerar en kampanj mot de rörda, en vansinnig kirurg (Denis O'Hare) som utför brutala mänskliga experiment, den undre världens karismatiske dockmästare The Beggar King (Nick Frost), och den ”pansexuelle aristokraten” Hugo Swan (James Norton), som driver en typiskt HBO-snuskig klubb där de rörda kan utnyttjas för diverse fetischer.
Så, vart är vi på väg? Och vem är det som kör egentligen?
Känslan är att ingen riktigt vet.


”The nevers” har premiär på HBO Nordic den 12 april.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv

ANNONS EXTERN LÄNK

Fixa vita tänder hemma på 30 minuter – köp smidigt startkit här

Dentway


Publisert:

LÄS VIDARE

De 21 hetaste tv-serierna sommaren 2021

ÄMNEN I ARTIKELN

Tv-recensioner

Joss Whedon

Tv-serier

HBO Nordic

Buffy och vampyrerna