Mediokert men smaskigt såpigt brittiskt svar på ”Big little lies”

Publicerad:
”Deep water”.
Foto: TV4/C More.
”Deep water”.

TV

TV-RECENSION Den brittiska thrillersåpan ”Deep water”, om tre mammor som trasslar in sig i en rejäl härva, vill vara en ”Big little lies” i Lake District. Det går bara halvbra – men börjar man titta är det ändå svårt att sluta.


Deep water
C More/Sjuan
Säsong 1
Av Anna Symon, med bl a Anna Friel, Rosalind Eleazar, Sinead Keenan, Faye Marsay, Alastair Mackenzie, Charlie Carrick, Steven Cree och Gerald Kyd.


THRILLER Tre kvinnor som har barn i ungefär samma åldrar, på samma skola, bor nära vatten i natursköna Lake District, och kämpar med att hantera mörka hemligheter, familjekriser och dåliga beslut, tills skiten så att säga briserar.
Det är mer eller mindre omöjligt att inte se den här serien i sex delar, baserad på två böcker av Paula Daly, som ett brittiskt svar på ”Big little lies”. Även om ”Deep water” inte är i närheten av att spela i samma kvalitetsliga som HBO:s stjärnspäckade succéserie.

Lisa (Anna Friel) är en trebarnsmamma som jobbar med hundar och är så stressad och utarbetad att hon glömmer saker. Till exempel att ta med sig trosorna hem från en middagsbjudning, efter att ha haft sex på ett handfat med värdinnans svåger medan hennes egen man (Steven Cree) låg däckad i soffan.

Kate (Rosalind Eleazar) är väninnan med middagsbjudningen. En välbärgad hemmafru med en perfekt frisyr och ett perfekt hem, men med svajiga nerver och en man (Alistair Mackenzie) som är underligt avståndstagande.

Roz (Sinead Keenan) är en sjukgymnast med en hopplös, spelberoende karl (Charlie Carrick), som aldrig kommer hem med några pengar utan på sin höjd med en saxofon. Men just som kronofogden börjar plocka på sig saker från deras hem, kommer en av Roz rika, gifta patienter (Gerald Kyd) med ett oanständigt förslag...
Det blir en hård tid för dem alla tre. Omdömen är dåliga, hemligheter avslöjas och fasader rämnar, någon försöker sig på utpressning, äktenskap krisar, barn kommer i kläm och Roz granne, som är polis och arbetsnarkoman (Faye Marsay), får utreda både ett och två försvinnanden.
Dialogen får en att himla med ögonen med jämna mellanrum (bara titeln är metaforiskt övertydlig), händelseutvecklingarna känns påtagligt osannolika och ”Deep water” blir egentligen aldrig mer än medioker. Men som en mörk såpa byggd på hederlig gammal hushållsdysfunktion, har den ändå tillräckligt många snaskiga trådar och men-vad-händer-ögonblick för att det ska bli svårt att slita sig när man väl har börjat titta.


”Deep water” har premiär på C More och i Sjuan den 7 januari.

Se det här också: Anna Friel är mycket bra i Hans Rosenfeldts brittiska men Nordic noir-inspirerade kriminalserie ”Marcella”. Två säsonger finns på Netflix.


Visste du att... Faye Marsay spelade rollfiguren ”The waif” i ”Game of thrones”?


Just nu... kan du även se Steven Cree i Richard Gere-frontade ”MotherFatherSon” på C More.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publicerad:

LÄS VIDARE