Netflix

Netflix stoppar all produktion i Danmark

Av: 

TT

Aftonbladet

Danska succéserien ”Borgen” gjorde nyligen comeback på Netflix.
Danska succéserien ”Borgen” gjorde nyligen comeback på Netflix.

TV

Netflix stoppar utvecklingen av alla nya serier och filmer i Danmark, rapporterar nyhetsbyrån Ritzau.

Beslutet är en reaktion på ett rättighetsavtal som danska filmskapare och producenter ingick i januari. Det nya avtalet gör det för dyrt att spela in i Danmark, anser Netflix i ett uttalande.

I slutet av maj beslutade även danska politiker att alla globala strömningstjänster som verkar i landet ska avsätta sex procent av omsättningen till ett särskilt kulturbidrag. Pengarna ska användas för att skapa danskt innehåll.

Det danska beslutet grundar sig i sin tur på en lag som klubbades igenom i EU 2018 och som kräver att globala strömningstjänster ska ha minst 30 procent europeiskt innehåll för att få tillstånd att verka i Europa.

Tidigare har Netflix betalat ut ett engångsbelopp för sina rättighetsavtal, men nu ska film- och tv-skapare få betalning löpande.

Enligt Netflix och danska streamingtjänsten TV2 play blir det därmed för dyrt att skapa nytt innehåll. De senare meddelade redan i mars att de slutar utveckla nya serier, skriver danska Politiken.

Efter att EU-lagen, som kom att kallas Netflixlagen, klubbades igenom efterfrågade bland andra Svenska filminstitutet en statlig utredning om frågan, men någon sådan har ännu inte inletts skriver DN.

ANNONS

Muminmuggarna ABC finns nu åter att beställa i duopack! Förbeställ dina muggar redan idag.

Extern länk från Nordic Nest

Gå till butiken

Netflix protesterar mot ett nytt avtal i Danmark som gör det "för dyrt" att spela in. Arkivbild.
Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

TV

/

Netflix

LÄS VIDARE

30 tv-serier att streama i sommar – missa inte guldkornen

ÄMNEN I ARTIKELN

Netflix

Film & tv

Dansk politik

Danmark