”Himmelsdalen” har hög svansföring – men övertygar inte

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: C More/TV4.
Josefin Asplund spelar dubbla roller i ”Himmelsdalen”.

TV

TV-RECENSION Ett nervkittlande upplägg, sagolikt vackra alpmiljöer och en internationell rollista. Ändå vill det sig inte riktigt för ”Himmelsdalen”.


Himmelsdalen
C More
Säsong 1
Av Charlie Fletcher, med bl a Josefin Asplund, Matthew Modine, Lorenzo Richelmy, Barbara Marten, Felix Garcia Guyer, Agnieszka Grochowska, Philip Arditti och Richard Brake.


PSYKOLOGISK THRILLER Ett nervkittlande upplägg, sagolikt vackra alpmiljöer, och en internationell rollista med bland andra svenska "Vikings"-stjärnan Josefin Asplund, den amerikanska "Stranger things"-profilen Matthew Modine och italienske Lorenzo Richelmy från Netflix "Marco Polo".
Ändå är det svårt att bli tillbörligt gripen av åttadelade "Himmelsdalen", baserad på Marie Hermansons bok.
Asplund gör dubbla roller som enäggstvillingarna Helena och Siri, som skildes åt som barn eftersom Siri redan då var en våldsam och manipulerande fara för sin omgivning.

Helena lever ett dassigt liv hemma i Sverige när hon får ett samtal från Siri, som vill att hon ska komma och hälsa på henne i Himmelsdalen; en flott men hårt bevakad "resort" i italienska Alperna där psykopater behandlas och studeras, under ledning av doktor Fisher (Modine).
Helena gör misstaget att åka dit, och befinner sig snart i en mardröm, eftersom Siri byter identitet med henne och checkar ut, medan hon själv blir kvar – fast bland ett varierat sortiment av psykopater med olika agendor och läkare som vägrar låta sig övertygas om att hon är någon annan än mästermanipulatören Siri.
"Himmelsdalen" har en och annan topp, men desto fler dalar, och har varken ett manus eller ett utförande som matchar den höga svansföringen.
Ett problem är att seriens värld, trots den urtjusiga naturen som omger den, känns för konstruerad. Man tror helt enkelt inte på den.
Ett annat är att flera av figurerna balanserar på parodins gräns.
Ännu ett är språket. Att låta all dialog vara på engelska är kanske bra ur exportsynpunkt, men för en svensk publik är det knappast övertygande att två systrar som båda är födda och uppvuxna i Sverige pratar engelska med varandra, bara för att en av dem inte gillar sitt hemland. Speciellt inte med tanke på att de befinner sig i ett sammanhang där det vore alldeles ypperligt att kommunicera på ett språk som ingen annan behärskar.
Som sagt; jag är skeptisk.


”Himmelsdalen” har premiär på C More den 30 maj. Serien kommer även att visas i TV4, med start i augusti.


Se det här i stället: Bästa tv-psykopaten just nu är Jodie Comers Villanelle i "Killing Eve". Säsong två går strax i mål på HBO Nordic.


Visste du att... Richard Brake, som spelar en av psykopaterna i "Himmelsdalen", var Nattkungen i den fjärde och femte säsongen av "Game of thrones", för att sedan bytas ut mot Vladimir Furdik?


Just nu... är Lorenzo Richelmy även aktuell med ABC-piloten "Triangle", som utgår från att Bermudatriangeln i själva verket är ett landområde, där försvunna resenärer från olika tidsperioder nu sitter fast tillsammans.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publicerad:

LÄS VIDARE