Publicerad:
Uppdaterad:

”Svenska nyheter” fälls av Granskningsnämnden

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Satirprogrammet "Svenska nyheter" som visas på SVT fälls nu för första gången av Granskningsnämnden, för att ha spridit uppgifter om en persons sjukdom, skriver tidningen Journalisten.

Programmet har anmälts flera gånger, men har tidigare friats.

I ett inslag från i våras om att fattiga får sämre vård visade man en person med namn, titel och bild, och berättade vilken sjukdom personen har varit sjukskriven för. Inslaget strider enligt Granskningsnämnden mot bestämmelsen om respekt för privatlivet.

1 av 3 | Foto: Jonas Ekströmer/TT
Producenten Michael Lindgren och Jesper Rönndahl tar emot pris för satirprogrammet "Svenska nyheter" vid Kristallen 2019 på Cirkus i Stockholm. Nu har programmet fällts av Granskningsnämnden. Arkivbild.

SVT hänvisade till att personen var medievan och tidigare hade pratat öppet om sin sjukdom i en intervju. Personen själv hävdar dock att man inte kan jämställa en intervju i "en okänd nättidning" med "Svenska nyheters" miljonpublik.

Intrånget i personens privatliv var inte heller motiverat av ett oavvisligt allmänintresse, enligt nämnden, som därför valde att fälla inslaget.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: