Tv-recensioner

Trög mordgåta och eländessafari i ”American rust”

Av: 

Karolina Fjellborg

Maura Tierney och Jeff Daniels i ”American rust”.
Maura Tierney och Jeff Daniels i ”American rust”.

TV

TV-RECENSION Jeff Daniels är sedvanligt bra i ”American rust”, som en härjad snut med rostig moralisk kompass. Men manuset har en märkligt loj inställning till det mesta, inte minst till sin egen mordgåta.

Betyg: 2 av 5 plus
American rust

Paramount+
Del 1-3
Av Dan Futterman, med bl a Jeff Daniels, Maura Tierney, Alex Neustaedter, David Alvarez, Bill Camp, Julia Mayorga, Mark Pellegrino, Rob Yang.


DRAMA Den korta sammanfattningen av den här blandningen av familjedrama, mordmysterium och hopplös småstadsskildring är att HBO:s ”Mare of Easttown” var allt den borde ha blivit, men inte är.
Den tvåfaldigt Oscarsnominerade manusförfattaren Dan Futterman (”Capote”, ”Foxcatcher”) har skrivit manus efter Philipp Meyers bok ”En amerikansk förlust”, och skådeplatsen är den fiktiva småstaden Buell i Pennsylvania, i det amerikanska rostbältet. Ett område som en gång hade en blomstrande industri, men nu kännetecknas av arbetslöshet, avfolkning, opioidkris och fattigdom.
Jeff Daniels gör huvudrollen som polisen Del Harris – en bra man som har sett sin beskärda del av dåliga saker, och nu är beroende av en smärtmedicin han sakta men säkert minskar sin dos av. Han är förälskad i den hårt prövade sömmerskan Grace Poe (Maura Tierney), som är separerad, men inte skild, från stadens odugling Virgil (Mark Pellegrino) och har en son, Billy (Alex Neustaedter), som brukade vara en lovande fotbollstalang, men försatt sin chans att komma bort från staden och nu mest går runt och dräller.
Och när en före detta polis som hade ett ont öga till Billy (efter en incident som ledde till att Del sparkade honom) hittas mördad i en övergiven fabrik, är frågan hur långt Del kan gå för att mörka Billys eventuella skuld.
Daniels, som alltid är bra och ofta är suverän, levererar i huvudrollen, men manuset är märkligt långsamt, klumpigt, och liksom ointresserat av sin egen mordgåta. Dialogen är onaturlig, och den nödvändiga, autentiska och inbodda känslan för platsen saknas.

Vilket ger en bismak av hollywoodsk eländessafari.


”American rust” har premiär på Paramount+ den 13 september.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv

ANNONS EXTERN LÄNK

Dela julkänslan och låt julen blomma – skicka ett blombud med Interflora här!

Interflora


Publisert:

LÄS VIDARE

Höstens 20 bästa tv-serier – från ”Solsidan” till nya ”Dexter”

ÄMNEN I ARTIKELN

Tv-recensioner

Paramount+

Jeff Daniels

Maura Tierney

Tv-serier