”Bron”-skaparen gör brittisk serie

Publicerad:

TV

”Känner stor press”

1 av 4 | Foto: Pontus Orre
Hans Rosenfeldt.

Succéserien ”Bron” ledde till en brittisk remake.

Nu lånar London manusförfattaren Hans Rosenfeldt för en ny tv-serie.

– Det här måste blir skitbra, faktiskt. Jag känner en enorm press.

Den svensk-danska kriminalserien ”Bron” har vunnit många tv-tittares hjärtan sedan premiären 2011. Hela 131 länder har köpt första säsongen.

I Storbritannien har även ny version spelats in, döpt till ”The tunnel”. Den måste ha gjort avtryck, för just nu befinner sig ”Bron”-skaparen Hans Rosenfeldt i London, där han skriver en ny krimserie för brittisk tv.

Polisen återvänder

Han jobbar med producenten Nicola Larder, som fanns bakom remaken i samma land.

– Nicola hade en vag idé om en poliskvinna som lämnas av sin man och måste försöka hitta tillbaka till sitt liv igen. Och jag tänkte att det vore jätteroligt att försöka få göra en originalserie i ett annat land.

”Så jäkla stort!”

För någon månad sedan plockades ”Marcella” upp av kanalen ITV.

– Det är fantastiskt. Det är så jäkla stort, verkligen! säger Hans Rosenfeldt till Nöjesbladet.

Marcella är en polis som efter 12 år av familjefokus kastar sig tillbaka in i yrket som Londonpolis. Hon blir tilldelad ett mordfall som hon har jobbat med förr, och som verkar ha fått en obehaglig fortsättning.

40-plussare sökes

Än så länge finns faktiskt ingen Marcella, men Rosenfeldt söker en kvinnlig brittisk skådespelare som är över fyrtio.

– Jag tror att det här kommer vara en eftertraktad roll, för det är ju tyvärr så att yngre kvinnor ofta får spela kärleksobjekt eller någons fru, och när du är äldre kommer du tillbaka som mormor eller matriark. Däremellan finns det inte så många bra roller.

Språk och vapen skiljer

ITV utlovar ”skandinavisk noir på Storbritanniens gator” och precis som för ”Bron” har Rosenfeldt skapat starka huvudkaraktärer, som kan dröja sig kvar i tittarnas minne när mysteriet är löst.

Han skriver på svenska och får manusen översatta. Han försöker inte anpassa sig efter en ny publik, eftersom ITV vill ha det skandinaviska.

– Sen anpassar de mitt berättande till England. När man vill göra actionsekvenser märks praktiska saker. Igår sa jag: Kan vi inte göra såhär? Svaret blev: Men hon har ju inget vapen. För i London är inga poliser beväpnade.

”En enorm press”

Åtta avsnitt av ”Marcella” får inspelningsstart i oktober i London. Svensken har skrivit manus till fem. Tv-serien ska sändas våren 2016.

Hans Rosenfeldt kommer jobba med projektet hela sommaren. Om han känner någon press efter supersuccén med ”Bron”? Japp.

– Det här måste blir skitbra, faktiskt. Jag känner en enorm press för det. Men än så länge har det alla möjligheter att bli det. Vi har en bra budget och jobbar med bra folk. Så det är mycket upp till mig.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN