Svensson om fansens hån: Gjorde fruktansvärt ont

Stjärnan om hånet i VM: ”Jag övervägde att sluta i landslaget”

Av: Andreas Hansson

Publicerad:
1 av 4 | Foto: SVT
Anders Svensson.

Han hånades av sina egna fans.

Hånen under VM 2006 höll på att knäcka Anders Svensson.

– Det gjorde fruktansvärt ont, säger han i kvällens ”Mästarnas mästare”.

Anders Svensson, 40, glänste i fotbolls-VM 2002.

Sedan kom slutet snöpligt för Sverige efter att han gjort stolpe ut mot Senegal, då motståndarnas Henri Camara sedan gjorde mål. Sverige var utslagna.

– Det grämer mig än i dag att bollen inte gick fem centimeter åt vänster, och sedan kommer slumpmålet. Det var en enorm tomhet, jag kunde inte förstå att det var över, det var det bästa jag varit med om i fotbollen så var det över, jag tror aldrig jag varit så knäckt på fotbollsplanen, säger han i kvällens avsnitt av ”Mästarnas mästare”.

Hånades av de egna supportrarna

I VM 2006 utsågs han sedan till syndabock av tidningar, samtidigt piskades hånet upp bland de egna supportrarna som började polarisera mellan honom och Kim Källström.

– Jag gjorde ingen bra premiär 2006, men den behandling jag fick av tidningar och fans var inte värdig. Att man trycker upp lappar till alla svenska supportrar med ”In med Kim” då kan de lika gärna skriva ”Ut med Anders”. Klart att de får tycka att någon annan ska spela men det blev överdrivet. Och att höra de ramsorna och se de här sakerna från sina egna supportrar, säger han i ”Mästarnas mästare”.

”Det gjorde fruktansvärt ont”

Hatet knäckte honom nästan.

– De höll upp tröjor rakt i ansiktet där det hade stått Svensson innan som de kryssat över och skrivit Källström. Det gjorde fruktansvärt ont. Jag övervägde aldrig att sluta med fotbollen men jag övervägde att sluta i landslaget

I kvällens program stöttas han av Helen Alfredsson.

– Det är förjäkligt, du gör bara det du älskar att göra, det är inte dina beslut i slutändan vem som ska spela och inte spela, säger hon.

Fotnot: ”Mästarnas mästare” sänds i SVT 1 klockan 20.

Publicerad: