Stark finsk krigsskildring, tonårig spion och spänning i Sydafrika

Av: Karolina Fjellborg

Publicerad:
Uppdaterad:
”Unknown soldier”, ”Alex Rider” och ”Trackers”.
Foto: HBO Nordic/Viaplay/M-Net.
”Unknown soldier”, ”Alex Rider” och ”Trackers”.

VECKANS STREAMINGTIPS Det blir fem långa timmar krigshelvete i tv-serieversionen av ”Okänd soldat”. ”Alex Rider” bjuder på spionspänning för unga. Och följ med till Sydafrika – på distans – i snåriga thrillerserien ”Trackers”.

Unknown soldier


Väinö Linnas klassiska krigsroman ”Okänd soldat” från 1954 har filmatiserats tre gånger. Det här är den längre serieversionen av den senaste upplagan, som regisserades av Aku Louhimies och gick upp på bio 2017. Fem timslånga avsnitt, om en pluton finska soldater under Fortsättningskriget (1941-1944) mellan Finland och Sovjetunionen. Långt, repetitivt och inte helt fritt från klichéer – men mycket starkt och välgjort, med naturen i en central roll. Och även om mycket känns igen från amerikanska krigsfilmer, blir känslan annorlunda på ett annat språk och nordligare breddgrader.
HBO Nordic


Alex Rider


Anthony Horowitz tonårige spion Alex Rider har blivit föremål för en egen tv-serie, som framför allt bygger på den andra boken i serien; ”Point Blanc” (”Topphemligt”). London-killen Alex (Otto Farrant) har vuxit upp med sin farbror Ian (Andrew Buchan), som har utgett sig för att vara bankman. Men när Ian plötsligt mördas inser Alex att han i själva verket var spion, och Alex – som utan sin vetskap har tränats till att bli detsamma – rekryteras av en mystisk underavdelning till MI6, för att infiltrera en suspekt privatskola för stökiga rikemansbarn i de franska Alperna. ”Alex Rider” ligger lite obekvämt i skarven mellan det familjeanpassade och det lite mörkare, men landar ändå i habil spänning för unga. Med ”Line of duty”-stjärnan Vicky McClure och Stephen Dillane och Brenock O'Connor från ”Game of thrones” i biroller.
Viaplay. Premiär på fredag


Trackers


Spänning i exotiska miljöer sitter inte helt fel den här sommaren, när man ska hålla sig på hemmaplan. Tipsar därför om den snygga sydafrikanska kriminalthrillern ”Trackers” i sex timslånga delar, baserade på Deon Meyers bok med samma namn (”Spåren” på svenska). Flera olika trådar vävs samman; säkerhetstjänsten PBI måste stoppa en attack som en islamistisk terrorgrupp planerar, det smugglas diamanter i fejkhorn på svartnoshörningar, och en hunsad medelålders kvinna försöker börja på en ny kula efter att ha lämnat sin förtryckande man.
HBO Nordic. Premiär på lördag


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publicerad:

LÄS VIDARE