Mer representation än känsla i nya ”Queer as folk”

Publicerad 2022-07-29

”Queer as folk”.

TV-KRÖNIKA De senaste decenniernas utveckling gör den nya tagningen på Russell T Davies banbrytande gayserie till en ovanligt motiverad reboot.

Men 2022 års ”Queer as folk” har saker att jobba på.

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Queer as folk

Viaplay/Starzplay

Del 1-3

Av Stephen Dunn, med bl a Devin Way, Fin Argus, Jesse James Keitel, CG, Ryan O’Connell, Johnny Sibilly, Kim Cattrall, Juliette Lewis, Ed Begley Jr.


DRAMA Russell T Davies banbrytande brittiska serie från 1999, om tre unga homosexuella män i Manchester, fick en nordamerikansk remake, som utspelade sig i Pittsburgh, redan 2000.

Och nu är ”Queer as folk” här igen, i form av en modern reboot med New Orleans som skådeplats.

Det handlar alltså inte längre om tre vita killar som gillar andra killar, och bekymmerslöst lever rullan, utan om en brokig grupp vänner med olika hudfärger, sexuella läggningar och könsidentiteter. Som visserligen gillar att festa och har en hel del sex – men också försöker hantera traumat efter den skjutning på en queer nattklubb som äger rum redan i det första avsnittet och skapar svallvågor av allvar i en i övrigt relativt såpig serie.

I centrum står Brodie (Devin Way). En attraktiv och självupptagen glidare som har hoppat av läkarlinjen och kommit hem till New Orleans för att fortsätta på det liv han en gång lämnade bakom sig. 

Och runt honom finns bland annat transkvinnan och bästa vännen Ruthie (Jesse James Keitel), som efter en spermadonation från Brodie väntar tvillingar med sin icke-binära partner Shar (CG). Det stiliga exet Noah (Johnny Sibilly). Den icke-binära tonåringen Mingus (Fin Argus), vars dröm är att bli dragqueen. Rullstolsburne Marvin (Eric Graise). Samt den cp-skadade adoptivbrodern Julian (Ryan O’Connell) – som Brodie tror är straight tills en incident på en toalett i ett köpcentrum upplyser honom om motsatsen.

Det är många olika typer, som tyvärr känns mer som symboler än som verkliga personligheter och som framför allt (med undantag av Julian) är så jagcentrerade och rätt och slätt arroganta att det blir svårt att bry sig om dem.

Kim Cattrall och Juliette Lewis tillför lite behövlig värme i mammaroller, men åtminstone initialt är ”Queer as folk” en rörig historia, med gnisslande tonbyten och mer representation än känsla. 


”Queer as folk” har premiär den 31 juli på Viaplay och Starzplay.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv