Debutanterna krossade fjolårets finalister i”På spåret”-semin

Av: Jan-Olov Andersson

Publicerad:
Ingen vidare spänning i första semifinalen av ”På spåret”.
Foto: SVT
Ingen vidare spänning i första semifinalen av ”På spåret”.

TV

Efter några ”På spåret”-veckor med spännande matcher, blev första semifinalen, på det sättet, en rejäl besvikelse:

Gunnar Bolin/Amie Bramme Sey var fullständigt chanslösa mot Parisa Amiri/Gunnar Wetterberg. De gick vilse redan från start i den brittiska geografin.

Det var svårt att peka ut någon favorit i förväg inför denna semifinal.

Rutinerade Gunnar Bolin/Amie Bramme Sey hade två segrar där de fick ihop 34 respektive 39 poäng, sista gången i stenhård kamp mot senaste säsongens mästare ”Jossar”.

Nykomlingarna Parisa Amiri/Gunnar Wetterberg hade också två segrar där de fick ihop 33 respektive 38 poäng.

Nu tog debutanterna greppet direkt genom att vinna första resmålet Birmingham med 6-0. På ledtråden Englands tvåa uppfattade Parisa Amiri snabbt att färden gick mot landets näst största stad.

Många har kanske inte järnkoll på att just industristaden Birmingham är så stor. Och Gunnar Bolin tänkte antagligen inte på stadens storlek utan städer på bokstaven B och valde mellan Brighton och Bournemouth, inte ens på Topp 15-listan över Englands största städer.

När sedan duon tappade ytterligare tre poäng på de två första delfrågorna var matchen snudd på avgjord.

Närmast att komma ifatt var de väl om den ivriga Parisa Amiri hade ryckt tidigt på resmålet Nasaret i Israel. Ordet bonusfamilj fick henne att tänka Parneviks och Miami. Sedan ändrade hon sig turligt nog snabbt:

– Det ser inte ut som Miami längre, men det är lite palmer och skit.

Sedan kom hon på att det var Jesus som vandrade och hade bonusfamilj, Betlehem och den där skiten, som hon sa, innan Gunnar Wetterberg ryckte på Nasaret, vilket fick Parisa att undra Vad är det då, är det ens en stad?.

Duons ”samspel”, eller vad vi ska kalla det, är lite speciellt, men det fungerar väldigt bra.
Om två veckor väntar final mot Josefin Johansson och Johar Bendjelloul eller skådespelarna Eric Ericson och Kjell Wilhelmsen.

Foto: SVT
Parisa Amiri och Gunnar Wetterberg.

Så bra var lagen

Parisa Amiri/Gunnar Wetterberg. Hon är journalist med inriktning på populärkultur och har varit programledare i radio och tv, bland annat SVT:s kulturmagasin ”Kobra”. Han är historiker och författare, fristående kolumnist på Expressens ledarsida och har jobbat på Riksrevisionsverket, Finansdepartementet och Svenska Kommunförbundet. Är även känd från SVT:s ”Fråga Lund”. Paret vann på starka 33 poäng.

Foto: SVT
Amie Bramme Sey och Gunnar Bolin.

Gunnar Bolin/Amie Bramme Sey. Han har i många, många år varit en av Sveriges Radios mest uppskattade röster. Både kultur- och utrikeskorrespondent. År 2010 fick han Lukas Bonniers Stora journalistpris. Hon är programledare i Aftonbladets morgon-tv. Leder podden ”Raseriet” med kusinen Fanna Ndow Norrby. Tillsammans har de gjort tv-serien ”Amie & Fannas Striptrip”, som finns på SVT Play. Förlorade på svaga 21 poäng, säsongens näst sämsta resultat.

Foto: SVT
Petra Marklund i ”På spåret”.

Så bra var musiken

Petra Marklund. Presentation överflödig. Tycker hennes och Augustifamiljens version av ”Ordinary world” är klart bättre än den Duran Duran gjorde, när de blixtrade till med en hitsingel 1992, då de flesta i princip hade räknat ut och glömt bort dem. Ingen av de tävlande kunde svara på frågan.

Franska bandet Phoenixs ”Everything is everything” är tveksamt om man ens kan kalla för en hit. Ingen av de tävlande kände igen den. Petra sjöng även den bättre än originalet.


Kul Listan-fint: Att ordet lovleg skulle vara en styckningsdetalj på kött, när det egentligen är en norsk tv-serie.
Replik: Lotta… det är bingo-nå'nting, hon är Bingolotto-programledare. Ami Bramme Sey förstod inte att ledtråden Lotta på resmålet Lyon, var förra fotbollsstjärnan Lotta Schelin.

Publicerad:

LÄS VIDARE