Urtjusig, utflippad och poänglös prequel

Publicerad:
”Ratched”.
Foto: Netflix.
”Ratched”.

TV

TV-RECENSION Syster Ratched från ”Gökboet” har fått en ursprungshistoria. Helt i onödan.


Ratched

Netflix
Säsong 1

Av Evan Romansky och Ryan Murphy, med bl a Sarah Paulson, Finn Wittrock, Cynthia Nixon, Jon Jon Briones, Charlie Carver, Judy Davis, Sharon Stone, Corey Stoll.


PSYKOLOGISK THRILLER En ursprungshistoria. Alla ska ha en just nu. Och nu är det syster Ratcheds tur. Antagonisten från Ken Keseys ”Gökboet”, som Louise Fletcher gjorde till en ikonisk filmskurk i Miloš Formans film från 1975.
Det ena namnet bakom serien, Evan Romansky, säger er förmodligen så mycket. Men det andra, Ryan Murphy, säger å andra sidan allt, då detta är en i alla avseenden typisk Murphy-serie. På gott och ont.
Hans favoritskådespelerska Sarah Paulson gör huvudrollen som Mildred Ratched, som 1947 kommer till Lucia, Kalifornien, och med list och manipulation nästlar sig in som sköterska på stadens mentalsjukhus, där doktor Richard Hanover (Jon Jon Briones) och chefssköterskan syster Bucket (Judy Davis) ”behandlar” sina patienter med tortyrliknande metoder, på vad som ser ut som ett femstjärnigt hotell.
I källaren sitter Edmund Tolleson (Finn Wittrock). En man som i seriens inledning massakrerar ett gäng präster och snart visar sig vara anledningen till att syster Ratched intresserar sig för sjukhuset.
Vad som följer sedan, är en otroligt tjusig röra. Scenografi, kostymer, hår och smink och färger är en fest för ögonen. Paulson är som alltid skicklig, Cynthia Nixon briljerar som guvernörens lesbiska pressekreterare, som utvecklar ett band till Ratched, och Sharon Stone gör en fantastiskt orimlig roll som en stenrik kvinna som kånkar runt på en apa vars outfit matchar hennes egen, och har en sociopat-son utan vare sig armar eller ben.

Och den som, likt jag, älskade ”Asylum” – den andra, häftigaste säsongen av Murphys antologiserie ”American horror story” (och den första som Paulson var med i) – kommer att hitta detaljer att uppskatta.
Men som helhet är ”Ratched” ett ihåligt virrvarr. Av makabra scener, Hitchcock-ingredienser, kvasipsykologiserande kring diverse trauman och roligt skruvade men också slarvigt skrivna figurer. Det är snyggt, utflippat och kul på Murphys patenterade, hejdlösa sätt, men i grund och botten poänglöst.


”Ratched” har premiär på Netflix den 18 september.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publicerad:

LÄS VIDARE