”Unbelievable” är kriminaldramat ALLA borde se i höst

Publicerad:
Merritt Wever och Toni Collette i ”Unbelievable”.
Foto: Beth Dubber/Netflix.
Merritt Wever och Toni Collette i ”Unbelievable”.

TV

TV-RECENSION Har du saknat ett kriminaldrama som, utifrån ett 100 procent kvinnligt perspektiv, tar sexuellt våld på allvar? Med ett drömteam i täten? Varsågod, ”Unbelievable” är här.


Unbelievable

Netflix
Miniserie i åtta delar
Av Susannah Grant, Ayelet Waldman och Michael Chabon, med bl a Toni Collette, Merritt Wever, Kaitlyn Dever, Danielle Macdonald, Dale Dickey, Elizabeth Marvel, Bridget Everett, Liza Lapira, John Hartmann, Austin Hébert och Eric Lange.


KRIMINALDRAMA När true crime möter ”True detective” – skildrat ur ett absolut och icke ursäktande kvinnligt perspektiv.
Det är den korta, förenklade sammanfattningen av den här gripande, förbannade, välspelade och intelligenta miniserien, som har saker att säga och säger dem klart och tydligt utan att skrika.
”Unbelievable” – som är skapad av Susannah Grant (”Erin Brockovich”) och regisserad av Grant och Lisa Cholodenko (”The kids are all right”) – bygger på den Pulitzerprisvinnande artikeln ”An unbelievable story of rape”, och tar sin början 2008 i Lynnwood, Washington.

Marie Adler (en enastående Kaitlyn Dever), en 18-årig tjej som har vuxit upp i olika fosterhem, anmäler en våldtäkt. En maskerad man ska ha brutit sig in i hennes lägenhet och terroriserat henne i flera timmar, men inga spår finns på platsen och Maries historia verkar inte trovärdig, så det hela slutar med att hon blir anklagad för brott; falsk tillvitelse.
Några år senare, i Colorado, utreder två kvinnliga poliser – den mjukröstade, troende arbetsnarkomanen och tvåbarnsmamman Karen Duvall (Merritt Wever) och den mer cyniska, odiplomatiska veteranen Grace Rasmussen (Toni Collette) – varsitt fruktansvärt våldtäktsfall. När de av en slump blir medvetna om varandras utredningar slår de ihop dem, och gör allt i sin makt för att sätta dit den serievåldtäktsman som har förstört livet för en rad kvinnor, och inte har några planer på att sluta.
”Unbelievable” är något så sällsynt som ett kriminaldrama som tar våldtäkt på allvar. Det är en serie som, utan att bli didaktisk eller svartvit, gör upp med de systematiska fördomar som blir ännu en kränkning för kvinnor som har utsatts för och anmäler sexuella övergrepp, såväl som med ruttna äpplen inom poliskåren och rättssystemets relativa likgiltighet inför, och styvmoderliga behandling av, sexbrott.
Wever och Collette är ett drömteam som Duvall och Rasmussen – två poliser som inte bara är smartast i varje rum, utan dessutom har en empatisk förmåga att lyssna och förstå som deras manliga kollegor, även när de vill väl, ofta saknar – och de är omgivna av idel ess i biroller.
Det här är mäktig, viktig tittning.

”Unbelievable” har premiär på Netflix den 13 september.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publicerad:

LÄS VIDARE