”Bara en jävla massa gubbar”

Uppdaterad 2018-08-24 | Publicerad 2011-04-05

I Sverige finns det 2 397 165 kvinnor i åldrarna 25 till 64 år.
Ingen av dem duger som programledare för SVT:s program på bästa sändningstid.
De kommande dagarna granskar Nöjesbladet grabbväldet på SVT.

Ännu en grabb i SVT – Niklas Strömstedt är klar för kanalens stora höstsatsning.

Nu jäser missnöjet på kanalen: inte en enda kvinna leder ett stort underhållningsprogram på bästa sändningstid.

– SVT är ett public service-bolag som har ett ansvar, säger Karin Hübinette,

Peter Settman, Kristian Luuk, Fredrik Lindström, Micke Leijnegard och Fredrik Skavlan.

Alla programledare för tv-program på bästa sändningstid i SVT.

Alla män.

Rickard Olsson, Lasse Kronér, Robin Paulsson och Måns Zelmerlöw.

Alla programledare för tv-program på bästa sändningstid.

Alla män. I SVT. I public service.

Och i går avslöjade tidningen Resumé att Niklas Strömstedt, 52, blir programledare för höstens storsatsning i SVT, ”Tack för musiken”.

Ännu en grabb.

Man behöver inte direkt vara raketforskare när man granskar tv-tablån för att upptäcka snedfördelningen. Alla stora helgunderhållningsprogram i SVT leds av män. Inte en enda kvinna.

Starka reaktioner

Nu växer frustrationen på kanalen.

– Det finns ett missnöje mot SVT:s beslutsfattare när nya storsatsningar dyker upp. Det puttrar i korridorerna när SVT startar något nytt program. Som med ”Allsång på Skansen”, då tyckte många att de kunde ha valt en kvinna när de hade chansen, säger Petteri Karttunen, journalistklubbens ordförande på SVT.

Nöjesbladet har pratat med en mängd tv-profiler som reagerar starkt över hur det ser ut på kanalen.

– Det är problematiska mönster, barn och ungdomar tittar på det här, och det sänder ut signaler hur vi förväntas vara. Det hade ju varit kul om vi någonsin fick se tjejer som är roliga och killar som skrattar åt dem i tv, säger Anna-Charlotta Gunnarson, som tidigare bland annat varit programledare för kulturprogrammet ”Sverige” i SVT.

Och när kvinnor väl får chansen i stora nöjessammanhang i SVT, då blir det enligt Anna-Charlotta Gunnarson ändå till slut mest ett bekräftande av gamla könsroller.

– Se på Melodifestivalen till exempel, det kunde lika gärna ha varit 1974. Rickard Olsson fick vara rolig, Marie Serneholt fick vara snygg. Om det är medvetet eller omedvetet kan jag inte svara på, men jag tycker att det är ett problem. Public Service måste följa med i samtiden och så här ser inte samhället ut, säger hon.

Gott om kvinnor

Karin Hübinette bekräftar också missnöjet i korridorerna.

– Jag vet att det snackas om det här. Det finns ingen quick fix, men det finns gott om kvinnor som skulle kunna klara jobbet. SVT är ett public service-bolag och har därmed också ett ansvar, säger hon.

Annie Wegelius, programdirektör på SVT, erkänner att SVT misslyckats när det gäller att hitta kvinnor till de stora nöjesprogrammen under helgerna – men utlovar en bättring.

– Det är en jävla massa gubbar hos oss, jag håller fullständigt med och vi jobbar på det här. Jag pratade bara här under dagen med flera av de producenter som jobbar för SVT och som sa att ”vi kämpar på och alla försöker hitta kvinnor”, men det kanske är så att vi inte letar tillräckligt bra eller jobbar tillräckligt hårt, men vi försöker. Vi har flera nya program på gång där det är kvinnor som är programledare som inte är ett resultat av den här debatten, säger hon.

Många tackar nej

Samtidigt menar hon att många kvinnor tackar nej till att leda den här typen av program.

– Antingen har de tackat nej av personliga skäl eller att de inte tror på programmet. Men summasummarum är att vi kan konstatera att de kvinnor vi jobbar med i vår kontext hellre velat göra talkshows, faktaprogram eller dokumentära serier, säger hon.

Det där är något Belinda Olsson, programledare för ”Debatt” i SVT, hört tidigare:

– Jag har svårt att tänka mig att en tjej tackar nej till att göra ”Skavlan” eller ”Här är ditt liv”. SVT har ett mål att man ska spegla Sverige med både kön och etnicitet, då får man gå den där extra milen, säger hon.

”Inget alternativ”

SVT:s senaste tillskott i grabbligan, Niklas Strömstedt, tror på en förändring.

– Jag kommer från en mansdominerad bransch men ser med glädje att det blir fler och fler tjejer som skriver låtar och gör plattor. Min övertygelse är att också tv-branschen sakta men säkert kommer att följa den utvecklingen. Något alternativ finns inte.

Följ ämnen i artikeln