George RR Martin: ”Är pressad resten av mitt liv”

Publicerad 2015-06-23

Game of thrones”-hjärnan om trycket och kraven

Han är hjärnan bakom supersuccén ”Game of thrones”.

Författaren George RR Martin berättar om fansens orimliga krav – och svårigheterna att färdigställa romansviten.

– Den där pressen tar aldrig slut, säger han.

Läs mer: ALLT du inte visste om ”Game of thrones”

Nöjesbladet träffade "Game of thrones"-författaren George RR Martin, 66, när han var i Stockholm under tisdagen.

Stjärnförfattaren berättade om det hårda trycket och kraven på honom att leverera kommande bokmanuskript, alltså bok sex och sju i den oavslutade fantasyserien "Sagan om is och eld", som den hyllade HBO-serien är baserad på.

Trots att serien har blivit en enorm succé, och Martin har tjänat stora pengar på den så blir det inte lättare att skriva kommande alster. Snarare tvärtom.

”De andra skriver en bok om året”

– Trycket blir inte lägre när det finns en tv-serie. Eller jo, när jag kommer ut med en bok så får jag andrum under en tid. Men den där pressen tar inte slut. Jag har en känsla av att även när sista romanen kommer ut så vill folk ha en "prequel" (föregångare) eller en uppföljare. Så trycket kommer antagligen att finnas där resten av mitt liv på ett eller annat sätt, säger Martin till Nöjesbladet.

– Mina samtida fantasy-författare skriver en bok om året. När jag kom ut med "A dance with dragons" (2011) och dagen efter får jag första mejlet där någon frågar när de kan förvänta sig nästa, fortsätter Martin.

”Gör så gott jag kan”

Han har inget bra svar på hur han hanterar pressen.

– Jag gör så gott jag kan. Jag önskar att den inte fanns där. Det är inte skönt att öppna mejlen och få arga mejl. Som många författare så kan jag få 100 positiva och sedan får jag ett som säger "du suger, du har förlorat ett fan. Jag hoppas att du dör snart". Det är hemskt, säger Martin.

Läsarreaktionerna handlar oftast om att böckerna inte kommer tillräckligt snabbt. Martin förklarar hur han själv brukade vänta på kommande böcker med tålamod, när han var barn.

– Jag vet inte varför fans inte gör så nu. Det finns fans som tycker att de har rätten till böckerna vid en viss tidpunkt, säger han.

”Ingen reservplan”

Martin menar dock att han inte lider av skrivblockering, och är fast besluten på att färdigställa romansviten.

Han tycker dock inte om att svara på frågan ifall det finns en reservplan, ifall han själv är oförmögen att skriva klart.

– Nej, det finns ingen. Jag vet inte varför folk fortsätter att ställa den frågan, säger han, och berättar att det är just den fråga han tycker allra minst om.

Tidsbristen gör också att han inte tänker vara involverad i nästa säsong av tv-serien.

– Det är för mycket press. Alla vill ha böckerna. Jag är den enda som kan skriva böckerna medan andra människor kan skriva manusen, säger han.

George RR Martin om...

... att döda sina rollfigurer:

– Jag har så många rollfigurer, så jag kan döda några och har trots det ett flertal kvar. Det är svårare att döda dem ifall man endast har en rollfigur. Vi är alla vana vid att läsa, titta på tv eller film. Inom fem minuter kan man komma fram till vem som är hjälte. Och han kan få stora problem, men man vet att den karaktären alltid kommer att klara sig eftersom han är hjälte. Det är en protagonists immunitet. Och jag gillar inte det, säger han.

... han ångrar några dödsfall:

– Inte riktigt. Bara när tv-serien började och jag fick träffa några av skådespelarna. Jag var nyligen i Hamburg och träffade Sibel Kekilli (som spelar Tyrions flickvän Shay). Vi har blivit vänner. När jag träffade henne var hon så charmerande. Hon sa "jag älskar att spela Shay. Döda mig inte George. Snälla". Jag sa "jag kan inte hjälpa det. Jag dödade dig innan tv-serien ens började". Jag kan inte gå tillbaka och skriva om det. Det är en helt annan sak att döda någon i en bok. Men på tv har man riktiga skådisar som man kan bli kompis med. Då känns det som att man ger någon sparken.

... namnet Westeros något med Västerås att göra:

– Jag är rädd för att det bara är ett sammanträffande.

... han ser skådespelarnas ansikten när han skriver:

– Nej, egentligen inte. Jag började skriva böckerna 1991. Jag hade inte de första mötena om en eventuell tv-produktion förrän 2007. Så det är 15 år som jag har skrivit om rollfigurerna och haft dessa i huvudet. Det är inte troligt att något så djupt rotat ska förskjutas av en skådespelares prestation. Oavsett hur briljant denna är.

... han har vetorätt gentemot tv-skaparna:

– Nej, de (red anm. David Benioff och D.B. Weiss) kan göra vad de vill. Jag har en röst och kan säga om jag inte tycker om något. 2007 hade jag kunnat be om att bli "showrunner". Men då hade jag inte hunnit skriva några böcker eftersom det är ett heltidsjobb.

... sju säsonger räcker:

– Nej, jag tycker vi borde ha tio säsonger. Jag tror att det blir sju. Det finns en verklighet med television som man måste räkna med. Skådespelarnas kontrakt går bara till säsong sju. Alla kommer att vilja ha högre lön, säger han och skrattar.

Alla fem säsonger finns att se på HBO Nordic.

... framtida filmer:

– Det skulle vara kul att avsluta med en film eller två efter säsong sju. Om det blir så vet jag inte. Det är bara idéer vid det här laget.